Németországban minden autóban kötelezően reszpirátort kell majd tartani. Szlovákia is követi a példáját?

A járványidőszak alatt szinte alig mehettünk valahová reszpirátor nélkül, jelenleg viszont már csak orvosnál, kórházban, patikában kell viselnünk. Németországban ugyanakkor hamarosan bevezetik, hogy az autókban is képezze a kötelező felszereltség részét – írja a TV Noviny.

Németországban minden autóban kötelezően reszpirátort kell majd tartani. Szlovákia is követi a példáját?
Illusztráció (Fotó: TASR)

2023 februárjától Németországban minden személyautó, teherautó, autóbusz, illetve quad kötelező felszereltségévé válik két darab reszpirátor. Ha ellenőrzés során a rendőr megállapítja, hogy az elsősegélyládában nincs ilyen eszköz, 5 eurós bírságot szabhat ki. Sőt, ha ilyen esetben a tulajdonos helyett valaki más ül majd a volán mögött, a bírság a kétszeresére nőhet.

A szabályzatban egyelőre nem határozták meg pontosan, hogy sima szájmaszknak vagy FFP2 típusú reszpirátornak kell-e lennie a kocsiban. A lényeg, hogy baleset esetén a sofőr eltakarhassa orrát és száját, ezáltal védje magát, illetve a baleset egyéb résztvevőit.

A német ADAC autós egyesület szerint viszont a járvány lecsengését követően az intézkedésnek nincs értelme. A szlovák egészségügyi minisztérium szerint Szlovákiában nem terveznek hasonló változást, ugyanakkor nemcsak a sofőröknek tanácsolják, hogy tartsanak maguknál reszpirátort, ha esetleg egészségügyi intézménybe kellene menniük.


(tvnoviny.sk)