Nemhogy egy öregebb Mercedest, egy tízéves Fabiát sem érheti majd meg ezentúl regisztrálni

Áprilistól jelentősen nőhetnek az autók regisztrációjához kapcsolódó járulékok összege, ami főként az újabb járműveknek kedvez. A szakértők előnyt, illetve hátrányt is látnak az újításban.

Nemhogy egy öregebb Mercedest, egy tízéves Fabiát sem érheti majd meg ezentúl regisztrálni
Illusztráció (Fotó: TASR)

Míg eddig a regisztrációs járulék összege az autó életkorával és tulajdonosának számával csökkent, a módosítás már az új autók, beleértve az elektromos és hibrid járművek tulajdonosainak kedvez. A regisztrációs járulék összege ugyan továbbra is a motor teljesítményétől függ, viszont ezt már megszorozzák majd a károsanyag-kibocsátási együtthatóval is. Ez azt jelenti, hogy aki öregebb autót akar vásárolni, amelynek magasabb a károsanyag-kibocsátása, annak nagyobb regisztrációs díjat kell fizetnie. Minél újabb járművet vásárlunk, annál alacsonyabb a regisztrációs díj. A módosítás áprilisban léphet életbe, de mivel a köztársasági elnök visszautalta újratárgyalásra, az elkövetkező napokban még egyeztethetnek róla az illetékesek.

Példával szemléltetve: egy tízéves, 132 kW-s Škoda Fabia RS esetében az alapdíj 700 euró, ezt pedig megszorozták a tízéves autókra megszabott 0,16-os együtthatóval, a regisztrációs díj pedig így 112 euróra jött ki. Áprilistól viszont már a kibocsátási együtthatóval is megszorozzák az alapdíjat, ami ugyanennél a járműnél Euro5-öt jelent, ez pedig 0,60-as együtthatóval jár. Ez azt jelenti, hogy ugyanennek a modellnek a regisztrációs díja már 420 euró lenne.

A legrosszabbul azok járhatnak, akik öregebb és nagyobb teljesítményű járművet szeretnének vásárolni. Jelenleg egy 2000-es évjáratú 260 kW-s Mercedes regisztrációs díja 264 euró, áprilistól viszont már 3120 eurót fizetnénk.

Jozef Drahovský közlekedési elemző szerint a díjak emelésének a fő hatása az lehet, hogy számos régebbi évjáratú autó, amelynek magas a károsanyag-kibocsátása, a roncstelepen végezheti. Ugyan egyetért az újítással, hiszen ezáltal megakadályozzák azt, hogy öreg, nem környezetbarát autókat hozzanak be Szlovákiába, de hátulütőt is lát benne. Az első regisztrációs díj befizetésében nem lát problémát, az átíratásért járó további díjakban viszont már igen. Ha például egy családon belül a szülők rendszámcsere nélkül át akarják íratni a járművet a gyerekükre, mert újat akarnak venni, akkor a díj demotiváló hatással bírhat.

Ján Bazovský közlekedési elemző viszont nem tartja igazságosnak a regisztrációs díjak emelését, mint mondja, az egész arra megy ki, hogy előnyben részesítsék a hibrid és az elektromos járműveket.  


(Pluska)