Nincs jó hírünk azoknak, akik idén terveznek használt autót vásárolni

A koronavírus-járvány előtti években egyszerű szabály volt érvényes a használtautó-piacra: egy autónak minél több tulajdonosa és megtett kilométere volt, valamint minél öregebb volt, annál kevesebbet ért. A koronavírus viszont alaposan megkeverte a lapokat.

Nincs jó hírünk azoknak, akik idén terveznek használt autót vásárolni
Fotó: TASR

A használt autók értéke nő, ugyanis a chiphiány miatt stagnál az új járművek gyártása és eladása, kevesebb kocsi kerül az utakra, miközben a kereslet óriási. A Carvago nevű online piac szerint az elmúlt három hónapban 10 százalékkal zsugorodott a használtautó-piac, a járművek viszont egyre drágábbak és drágábbak. Az elmúlt év eleje óta 13 százalékkal nőtt a használt autók ára, idén pedig csak az első negyedévben további 5 százalékos drágulás várható.

Jakub Šulta, a Carvago alapítója szerint korábban az utakon lévő járművekhez képest évente 1-3 százalékkal nőtt a használt autók száma, jelenleg viszont annyi használt kocsi eladását hirdették meg, mint 12 évvel ezelőtt, amikor a világot globális gazdasági válság sújtotta.

Az autóhiány megváltoztatja a piacot: tavaly januártól októberig például a használt autók ára átlagosan 2 ezer euróval nőtt. Más szóval mondva: azok az autótulajdonosok, akik vártak járművük eladásával, jóval nagyobb áron adhattak túl kocsijukon, míg a vásárló drágábbért jutott hozzá egy lényegesen elhasználtabb járműhez. Tavaly év elején ugyanis a kínált kocsik kilométerszámlálója átlagban 111 ezret mutatott, októberben viszont már 118 ezret.

Az érdeklődők nem számíthatnak túl sok jóra, ugyanis az elkövetkező három hónapban 5-10 százalékkal csökkenhet a használt autók száma a piacon. Ez főként annak a számlájára írható, hogy kevesen akarják eladni kocsijukat, az autógyártók karbantartás miatt évente kénytelenek leállni, emellett pedig a külföldi piacot érő súlyosbodás miatt kevesebb autót hoznak be Szlovákiába.


(hnonline.sk)