Már a jövő héten akcióba lendül a Híd, levelet küld az MKP-nak is

2019. június 22. - 17:03 | Belföld

A Híd listás helyeket ajánl fel azon pártok számára, melyekkel meg tud egyezni az együttműködésről - erről Bugár Béla nyilatkozott a Híd Országos Tanácsát követően. A portálunk ezzel összefüggésben készített villáminterjút a pártelnökkel.

Már a jövő héten akcióba lendül a Híd, levelet küld az MKP-nak is
Fotó: tasr

Miért ilyen együttműködési szerkezet mellett döntöttek?

Ez a leginkább célravezető megoldás. Ha koalícióban indulnánk, akkor 5 százalék helyett 7 százalékot kellene elérnünk a választásokon. Ha viszont választási pártban gondolkodnánk, akkor egy új szervezetet kellene létrehozni, felfuttatni az új nevet, ami időigényes dolog és erre már nincs elegendő idő.

Ezzel az ajánlattal melyik pártokat szólítják meg?

A szlovákiai magyar szavazatokra igényt tartó összes párton kívül régióbeli pártok is szóba jöhetnek, de még csak a tapogatózás fázisában vagyunk, egyelőre nem akarok a részletekbe menni. Az biztos, hogy a megszólítandó pártok közül az MKP a legerősebb.

Civilekben is gondolkodnak?

Igen, különböző szövetségek, társaságok felé is nyitottak vagyunk, de most még korai lenne konkrétumot mondani.

Mi lesz az első lépés, hogyan kezdenek hozzá a tárgyalásokhoz?

A jövő héten elküldjük a megszólító levelek, amiben felvázoljuk az ajánlatunkat és megvárjuk a reakciókat.

Mit szól Andrej Danko kijelentésére, hogy ha a Híd támogatja az SaS javaslatát az államnyelvtörvény módosítására, azt a koalíciós szerződés megszegésének minősítik?

Nyelvhasználati kérdésben nem kérünk tanácsokat, meghallgatjuk Danko véleményét és aztán a legjobb belátásunk szerint cselekszünk. Az első olvasatban támogatni fogjuk az ellenzéki párt tervezetét, hogy az államnyelvről szóló törvényből szedjék ki a szlovák nyelv előnyös helyzetét rögzítő részt. A későbbiekben pedig attól függően szavazunk, hogy kikerülnek-e belőle azok a részek, amik korlátoznák a kisebbsségi nyelvek használatát, például a kórházakban.

(sp)

Címkék: Bugár Béla, híd