Növelte termelését a cseh Škoda

Éves összehasonlításban növelte termelését a Škoda Auto. Az év első kilenc hónapja alatt Csehországban a Škoda 647 200 autót gyártott, 11,9 százalékkal többet, mint 2021 azonos időszakában - olvasható a Škoda Auto hétfői közleményében.

Növelte termelését a cseh Škoda
Illusztráció (Fotó: AP/TASR)

Az adatok a kínai, németországi és szlovákiai leányvállalatokban gyártott autókat nem tartalmazzák. A kereskedők 645 500 autót vettek a cégtől, ami éves szinten 8,3 százalékos növekedés. Másfelől háromnegyed év alatt csak 544 500 Škoda kocsit vettek a vásárlók, ami éves szinten 22,3 százalékos csökkenés - mutat rá a német Volkswagen konszern kötelékébe tartozó cseh cég közleménye.

A vállalat szerint az eladások csökkenése mögött a piacokon a nemzetközi helyzet következtében kialakult feszültségeket kell elsősorban keresni. Hatással volt a csökkenésre az ukrajnai háború, az energiaválság, a drágulási hullám és az alkatrészszállítási láncok elbizonytalankodása.

"A Škoda modellek iránti érdeklődés továbbra is magas. Megteszünk mindent, hogy a fennálló problémákat mihamarabb orvosoljuk" - jelentette ki Martin Jahn, az igazgatóság marketingért felelős tagja.

A Volkswagen konszern néhány napja azt közölte, hogy az idei kilenc hónap alatt a Škoda Auto üzemi nyeresége 4,9 százalékkal 856 millió euróra esett vissza. Mindezek ellenére a Skoda menedzsmentje arra számít, hogy pozitív üzleti mérleggel zárhatja az évet - idézi a Volkswagen közleményét a ČTK hírügynökség.  

A Škoda Auto jelenleg 12 modellt gyárt, több mint száz ország piacán van jelen, s az egész világon összesen 45 ezer embernek ad munkát.

(MTI)