Nyilvános megszégyenítéssel, a jármű elkobozásával büntetnék az ittas vezetést

Úgy tűnik, a zéró tolerancia nincs nagy hatással a szlovákiai sofőrök lelkiismeretére – csak tavaly több mint 9 ezer részeg sofőrt csíptek el a rendőrök, ami átszámítva napi 24 ittas vezetést jelent.

Az ittas vezetésen ért sofőrök általában feltételes szabadságvesztést kapnak, valamint eltiltják őket a vezetéstől. Tavaly ugyan néhány részeg sofőr börtönbe került, ám általában csak azért, mert az ittas vezetés mellett más bűncselekményt is elkövettek.

„2016-ban több mint 4500 személyt ítéltek el alkohol befolyása alatt történő veszélyeztetés miatt, közülük 180-at feltétel nélkül. 2017 első félévében több mint 2000 ilyen esetet regisztráltak, közülük 88-at feltétel nélküli szabadságvesztésre ítéltek“ – állapította meg Peter Bubla, az igazságügyi minisztérium szóvivője.

Robert Kaliňák belügyminiszter abban látja az ittas vezetés elleni harc megoldását, ha a bűnügyi nyilvántartásba való bejegyzés helyett a sofőrök nevét egy úgynevezett szégyentáblán hoznák nyilvánosságra. „Az ígéretem nem került megvalósításra. A legnagyobb kihágások nyilvánosságra hozását szeretnénk kidolgozni, hiszen a nyilvánosság általi elítélés a lehető legnagyobb büntetés“ – jelentette ki Kaliňák.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány úgy gondolja, hogy a sofőröket elriasztanák a vezetés előtti alkoholfogyasztástól, ha az ittas vezetőktől elvennék a járművüket. „Bevonni egy időre nem csak a jogosítványát, de akár az illető járművét is. Beülhet ugyan más autóba, de ezt is meg lehet oldani“ – mondt a Gašpar.

A közlekedésügyi pszichológus szerint a fiatal sofőrök ülnek leggyakrabban ittasan volán mögé. „A 0-5 éves vezetői gyakorlattal rendelkező sofőrök kategóriája messze a legveszélyesebb a többiekre nézve. Az első évben még jól tartják magukat a fiatal sofőrök, később azonban majdnem a kétszeresére nő a kockázata annak, hogy az illető alkohol befolyása alatt ül volán mögé“ – gondoja így Karol Kleinmann pszichológus.

noviny.sk/para