Online venne osztrák sztrádamatricát? Ahhoz a sógoréknál a jövőbe kell látni

Ausztria az egyik utolsó európai országként végre lehetővé tette az autópálya matrica online vásárlását. 

Online venne osztrák sztrádamatricát? Ahhoz a sógoréknál a jövőbe kell látni
Illusztrációs felvétel (tasr)

Csakhogy a mód, amit választottak, szinte garantálja, hogy az autósoknak ez semmilyen könnyebbséget ne jelentsen –írja a G7.hu portál.

November 10-e óta lehet megvásárolni az osztrák autópálya matricákat az üzemeltető ASFINAG honlapján és a szolgáltatás magyarul is elérhető. Azonban online csak úgy lehet megvenni egy matricát, ha legalább 18 nappal később kezdődik az érvényességi ideje. (Tehát ha már ma tudjuk, hogy melyik nap mennénk síelni februárban, akkor segíthet valamit, de ha valaki ki akar ugrani Parndorfba a karácsonyi vásárlást elintézni, akkor már bőven késő.)

A teljesen érthetetlen szabályozásra rákérdezett az osztrákoknál a lap, amire azzal válaszolt az ASFINAG, hogy azért van szükség a 18 nappal korábbi vásárlásra, mert az Európai Unió fogyasztóvédelmi irányelve szerint a vásárlók a vásárlást követően 14 napig elállhatnak az ügyletről. Ez a szabályozás az online vásárolt termékekre és szolgáltatásokra is vonatkozik. Tehát ha valaki egy 10 napos matricát venne, akkor később jogosan kérhetné vissza az árat a 11. napon.

De, akkor hogyan működhet az Európai Unió többi tagállamában - például Magyarországon, Szlovákiában vagy éppen Romániában - az e-matrica rendszer? A megoldás a lap szerint valójában elég egyszerű: ha valaki visszalép a vásárlástól - mondjuk a fent említett példa szerint - akkor már nem is jogosult a sztrádát használni és akkor küldhetik is neki a borsos büntetést.

Az osztrák rendszer kiépítését egyébként a T-Systems nyerte el 84 millió euróért, mindezt úgy, hogy nem kellett semmit az ellenőrzés hatékonyságának javítására költeniük, az ellenőrzés továbbra sem lett automatizálva, csupán 10 olyan kamera van, ami a rendszámot ellenőrzi, és összesen 100 ellenőrt alkalmaznak. Maradnak továbbra is a hagyományos matricák is, amikhez nem kell megadni a rendszámot és egyelőre nem tervezik ennek kivonását.

hvg.hu