Őrület az európai autópiacon – ki nem találnád, hogy melyik a legnépszerűbb új kocsi

Először került elektromos autó az eladási lista élére Európában, emellett először fordult elő, hogy olyan modell van az első helyen, amelyet nem a kontinensen gyártanak.

Őrület az európai autópiacon – ki nem találnád, hogy melyik a legnépszerűbb új kocsi
Fotó: TASR/AP

A szeptember újabb katasztrofális hónap volt az európai autógyártók számára, ugyanis az új autók regisztrációja 25 százalékkal 964 800 darabra csökkent. A hanyatlás gyakorlatilag az összes piacot érintette – Németországban 25,7, Franciaországban 20,5, Spanyolországban 15,7, Olaszországban pedig 32,7 százalékos csökkenést jegyeztek fel – Szlovákiában kb. 7 százalékos volt. Hasonló a helyzet a gyártóknál – a Volkswagennél 27,7, a Stellantisnál 29,9, a Renault-nál 21,8, a BMW-nél 19,4, a Toyotánál 20, a Fordnál 38,5, a Daimlernél pedig 43 százalékos volt a hanyatlás. A belsőégésű autókkal ellentétben szeptemberben virágzott az elektromos autók piaca.

Az elektromos járművek iránti népszerűség növekedésének köszönhetően szeptemberben a Tesla Model 3 került fel az európai eladási lista élére 24 600 regisztrált darabbal, ami a piac 2,6 százalékának felel meg. Először fordult elő, hogy elektromos autó, valamint olyan jármű került az első helyre Európában, amelyet nem a kontinensen gyártanak. A második helyen a Reneult Clio, a harmadikon pedig a Dacia Sandero végzett, de bekerült az első tízbe a Renault Captur is. A Peugeot is két modellel képviselteti magát a top10-ben, érdekesség viszont, hogy többen vásároltak 2008-as crossovert, mint 208-as modellt, amit egyébként a 2020-as év európai autójának választottak.

Szintén ott van a legjobb 10-ben a Hyundai Tucson, amelynek eladása évközi viszonylatban 40 százalékkal nőtt. Az új kis crossover, az Opel Mokka folyamatosan kapaszkodik fel az eladási ranglétrán, jelenleg már a 22-ik 9700 regisztrált darabbal. A Tesla Model Z a 28-ik, de így is megelőzte Európában a Peugeot 3008-at és a Volkswagen ID.3-at.

A Tesla tehát nem panaszkodhatott szeptemberben – míg a többi modell eladásai csökkentek, addig az elektromosautó-gyártó harmadik negyedévben eladott minden modelljének a 70 százaléka szeptemberre esik.

A plug-in hibridek viszont kezdenek egyre jobban mellékvágányra kerülni Európában. Legtöbbet a Ford Kugából adtak el Európában, viszont ez a szám még így is olyan alacsony, hogy az elektromos autók körében az első 10-be sem kerülne be.


(Pravda.sk)