Összeomlott a forgalom, idegölő várakozás a járások határain - kérdőívet kell kitölteni (fotók, videók)

A reggeli órákban munkába igyekvők őrületes várakozási időről számoltak be a Dunaszerdahelyről Pozsonyba vezető utakon, a rendőrség a fővárosi forgalom összeomlására figyelmeztet. Más járáshatáronon is brutális a helyzet.

Összeomlott a forgalom, idegölő várakozás a járások határain - kérdőívet kell kitölteni (fotók, videók)
Kapcsolódó cikk:
 
Kijárási tilalom: mi történik, ha átmeneti lakhelyed más járásban van, mint az állandó?
 
Életbe lépett az emberek szabad mozgását korlátozó rendelet, a rendőrök ügyelnek az intézkedések betartására

A kijárási korlátozás idején fokozott ellenőrzésekre kell számítani a járáshatárokon. Az ellenőrzéseket rendőrök és katonák fogják végrehajtani.

Ha valaki autóval, kerékpárral vagy gyalog akar átmenni az egyik járásból a másikba, ki kell töltenie egy kérdőívet, amelyen fel kell tüntetnie a személyes adatait, az elérhetőségeit, valamint az utazása célját.

Az adatok valódiságát a rendőrök ellenőrizni fogják. A rendőrség erről a közösségi hálón tájékoztatott szerdán.

Az ellenőrzések során fel kell mutatni a személyi igazolványt, valamint igazolni kell az utazás célját is, például egy munkaszerződéssel, egy munkáltató által kiállított igazolással, halaszthatatlan vállalkozói tevékenységet vagy megrendelt munkavégzést igazoló okmánnyal, gyermekfelügyeleti ügyben hozott bírósági határozattal, illetve bevásárlás esetén a számlával. Amennyiben az állampolgárok igazolni tudják az utazásuk célját, a rendőrök nem fogják feltartóztatni őket.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy minden járáshatáron ellenőrizni fognak, így aki több járáson is át akar haladni, többszörös ellenőrzéssel kell számolnia. 

A forgalom Csölle (Rovinka) után Pozsony irányába kedden hajnalban
 

A gyakorlatban:

A Nagyszombati Kerületi Útinform nevű Facebook-csoport egyik látogatója 10 óra környékén írta ki, hogy Csöllénél (Rovinka), tehát a Szenci járás, illetve Pozsony határán mintegy két és fél órát kellett várakoznia, mire továbbmehetett.

Többen arról számoltak be, hogy Somorja után beállt a forgalom, itt ugyanis néhány kilométeren belül két járáshatár (Dunaszerdahelyi/Szenci/Pozsony) is található. Ugyancsak rendkívül hosszú kocsisorról számoltak be az ellenkező irányba, Dénesd (Dunajská Lužná) és Somorja között.

20 perces várakozási időről írtak Csallóközcsütörtök községben (a fenti képen) - Dunaszerdahelyi és Szenci járás határán-, ugyancsak ellenőriznek Nagymagyar és Hegysúr (Hrubý Šúr) között a hídon.

Reggel ugyancsak beállt a forgalom a Dunaszerdahelyi és a Galántai járás határán, Pozsonyeperjesnél (a képen). Egy felhasználó videót is feltöltött róla a Facebookra, hogy mennyire: 

Nagymegyeren ugyancsak sor állt a Komáromi járásba igyekvők miatt.

A hajnali órákban pozsonyba igyekvő felhasználó arról számolt be, hogy négyszer is ellenőrizték ezen az útvonalon, mindenhol felvették az adatait, telefonszámot is kértek tőle. Egy másik, Vágsellyéről Pozsonyba igyekvő ugyancsak három ellenőrzésről számolt be.

A kijárási korlátozás idején csak kivételes esetekben lehet átmenni az egyik járásból a másikba. Ilyen például, ha valaki munkavégzés céljából utazik, vagy ha halaszthatatlan orvosi vizsgálatra megy – ilyen esetben kísérőt is vihet magával –, illetve ha egy közeli hozzátartozója temetésére akar eljutni. A járások, illetve Pozsony (Bratislava) és Kassa (Košice) határain belül a kijárási korlátozás idején bevásárlás, kutyasétáltatás, tankolás, a rokonokról való gondoskodás vagy a szomszédok megsegítése, illetve természetjárás céljából lehet csak elhagyni az otthonunkat. A rendőrség felszólított mindenkit, aki elhagyja a lakhelyét, hogy vigye magával a személyi igazolványát. A járásokon belül is ellenőrzésekre kell számítani a nyilvános helyeken, hogy felkutassák azokat, akik másik járásból érkeztek. Szigorúan ellenőrizni fogják a rendkívüli óvintézkedések és a kötelező karantén betartását is. A karantén megtörése esetén 1659 eurós bírság szabható ki. Ha valaki nem hord védőmaszkot, akár 1000 euróra is megbüntethetik. „Ha egy állampolgárt hazugságon kapnak, a mozgását utólag is le tudják majd nyomozni a Soitron fedélzeti kamerák által készített videofelvételek segítségével, így a büntetést nem kerülheti el” – figyelmeztet a rendőrség. A rendőrök a helyszínen minden esetet külön-külön fognak megítélni, az utasításaik kötelező érvényűek. A kamionokra a korlátozás nem vonatkozik. A kijárási korlátozással a kormány az új típusú koronavírus terjedése miatt kialakult válsághelyzetre reagál.

Amit még tudnod kell:
 
- A kijárási korlátozás idején csak kivételes esetekben lehet átmenni az egyik járásból a másikba. Ilyen például, ha valaki munkavégzés céljából utazik, vagy ha halaszthatatlan orvosi vizsgálatra megy – ilyen esetben kísérőt is vihet magával –, illetve ha egy közeli hozzátartozója temetésére akar eljutni.
 
- A járások, illetve Pozsony és Kassa határain belül a kijárási korlátozás idején bevásárlás, kutyasétáltatás, tankolás, a rokonokról való gondoskodás vagy a szomszédok megsegítése, illetve természetjárás céljából lehet csak elhagyni az otthonunkat.
 
- A rendőrség felszólított mindenkit, aki elhagyja a lakhelyét, hogy vigye magával a személyi igazolványát. A járásokon belül is ellenőrzésekre kell számítani a nyilvános helyeken, hogy felkutassák azokat, akik másik járásból érkeztek. Szigorúan ellenőrizni fogják a rendkívüli óvintézkedések és a kötelező karantén betartását is. A karantén megtörése esetén 1659 eurós bírság szabható ki. Ha valaki nem hord védőmaszkot, akár 1000 euróra is megbüntethetik.
 
- „Ha egy állampolgárt hazugságon kapnak, a mozgását utólag is le tudják majd nyomozni a Soitron fedélzeti kamerák által készített videofelvételek segítségével, így a büntetést nem kerülheti el” – figyelmeztet a rendőrség. A rendőrök a helyszínen minden esetet külön-külön fognak megítélni, az utasításaik kötelező érvényűek. A kamionokra a korlátozás nem vonatkozik.

(TASR/parameter)