Péntek estétől elszabadul a közlekedési pokol Pozsonyban – mutatjuk, milyen útvonalak lesznek lezárva!

Óriási dugók várhatók jövő héttől a fővárosban, a közlekedőknek nagy türelemre lesz szükségük az elkövetkező hónapokban. A jelek szerint éppen a Csallóközből lesz a legnehezebb bejutni Pozsonyba.

Péntek estétől elszabadul a közlekedési pokol Pozsonyban – mutatjuk, milyen útvonalak lesznek lezárva!
Fotó: TASR - illusztráció

A pozsonyi autóbusz-állomás és a D4/R7 elkerülő és gyorsforgalmi út építése miatt péntek estétől számítva fél évre lezárják a Mlynské Nivy utcát, valamint a Kikötői híd alatti körforgalmat is.

A teljes útlezárás hétfőtől lép életbe. Az előzetes információk szerint a Csallóközből, Somorja felől lesz majd a legnehezebb bejutni Pozsonyba, a Slovanft utcáról ugyanis nem lehet majd fel- és lehajtani az autópályáról.


Forrás: TV Markíza

Pozsony, valamint Nagyszombat megye vezetősége arra kéri a fővárosba utazókat, hogy ha tehetik, hagyják otthon az autóikat, és vegyék igénybe a tömegközlekedést. A városvezetőség egy weboldalt is létrehozott a közlekedési korlátozás okozta problémák megoldása céljából. A zvladneme.to oldalon igyekeznek olyan tanácsokkal szolgálni, amelyekkel elviselhetőbb lesz a korlátozás.

Merre érdemes kerülni?

Vereknye, Pozsonypüspöki és Rovinka irányából a Gagarin úton lehet bejutni a központba. Nagyszombat és Szenc felől a Rozsnyói vagy a Szőlősi úton, illetve a Lafranconi hídon keresztül lehet legegyszerűbben bejutni a fővárosba. A központból kijutni a Prievozská, a Gagarin és a Slovnaft úton javasolt a Csallóköz irányába. Az egyébként is forgalmas Gagarin utcán azonban éppen emiatt még nagyobb dugók várhatók.

A Pozsony megye Facebook-oldalán megosztott videó szemlélteti, pontosan mely szakaszok lesznek lezárva:

Pozsony vezetősége ingyenes buszjáratokkal próbálja az embereket rávenni arra, hogy használják a tömegközlekedést: hétfőtől március végéig nem kell jegyet venni a 201-es, a 202-es, a 212-es, a 75-ös és az X72-es járatokra, a heti bérleteket pedig fél áron adják majd. A városban további buszsávokat terveznek kialakítani, hogy a tömegközlekedés minél gyorsabb legyen.

Készenlétben a rendőrség

A közlekedési korlátozás idején több rendőr ügyel majd a rendre a fővárosban és környékén. Tibor Sekula a kerületi rendőr-főkapitányság igazgatóhelyettese a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a rendőrök a csúcsforgalom idején a legforgalmasabb kereszteződésekben fognak szolgálatot teljesíteni.

Odafigyelnek továbbá arra is is, hogy autósok ne használják a buszoknak fenntartott közlekedési sávokat. A fuvarozókat arra kérik, hogy mindenképp a csúcsforgalmi időszakon kívül hordják szét a csomagokat.

A rendőrség a tervek szerint helikopterrel is figyeli majd a közlekedési helyzetet. A megszokottnál nagyobb készenlétben lesznek a mentősök és a tűzoltók is, ugyanis számolnak azzal, hogy az elkövetkező hetekben több lesz a közúti baleset a fővárosban és környékén.

Hol érdemes tájékozódni?

Az útlezárásokkal és a közlekedési helyzettel kapcsolatos aktuális információkat a zvladneme.to oldalon kísérhetik figyelemmel a közlekedők. Emellett hétfőtől hívható a 0800 242 000-ás, erre a célra kialakított információs vonal is.

Egyelőre nem tudni, pontosan meddig tart majd a közlekedési káosz Pozsonyban. A becslések szerint két éven át számolni kell teljes vagy részleges útlezárásokkal a fővárosban és környékén.


(TASR/tvnoviny.sk/para)