A polgármester fullosan felextrázta az A6-os Audit

Faberakás, bőrkárpit, exkluzív hangszórórendszer, állófűtés, sávtartó asszisztens, adaptív tempomat, intelligens fényszórók – csak néhány a több ezer eurós extrákból, melyekkel Hájos Zoltán polgármester felszerelte új szolgálati autóját a dunaszerdahelyi adófizetők pénzéből.

A polgármester fullosan felextrázta az A6-os Audit
Felül Hájos Zoltán, alul egy Audo A6 (Fotó: Paraméter/Audi - illusztráció)

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a polgármester 89 725 euróért vásárolt az önkormányzat nevében új szolgálati autót.

A város öt évig fogja lízingelni az új kocsit. Az idei részletfizetésekre szánt összeget a városháza 2017-es költségvetésén belül a “szolgáltatásokra” szánt 379 ezer eurós összegből merítik. Amikor a költségvetést korábban jóváhagyta a képviselő-testület, a képviselőknek nem volt tudomása arról, hogy a város első embere új autót akar vásárolni.

Hájos Zoltán a Paraméter kérdésére azzal indokolta a vásárlást, hogy az általa ezidáig használt, 2008-ban 65 ezer euróért vásárolt Audi A6-os megérett a cserére. A polgármester nem érti, hogy miért hisztiznek a lakosok, hiszen van pénz az új járműre. Szerinte minden éremnek két oldala van.

“A város minden évben egymillió euró körüli plusszal zár, úgyhogy most lehet vitatkozni, de én úgy gondoltam, hogy ha lecseréljük ugyanolyanra, senkinek sem fog annyira fájni”

nyilatkozta Hájos, aki elmondása szerint magáncélokra egyáltalán nem használja a szolgálati limuzint. Amikor telefonon sikerült elérnünk, éppen Olaszországban síelt, miközben szolgálati autója otthon parkolt.

Vessünk egy pillantást arra, milyen luxusautót “rakott össze” a polgármester. Az árak és az adatok a szlovák Audi-képviselet online konfigurátorából, és a város által aláírt vételi szerződésből származnak.

Audi A6 3,0 TDI quattro STR

A polgi mentségére szóljon, hogy nem az A6-os legerősebb verzióját választotta. A hétfokozatú automata váltóval és összkerékhajtással szerelt autó 272 lóerős, kategóriájában fölötte helyezkedik el a motor 319 lóerős változata, a Competion kivitel motorházteteje alatt pedig 326 ló dolgozik.

Alapár: 56 550 €

A kiválasztott limuzin alapára egészen pontosan 56 550 euró. Az egyel gyengébb motorral felszerelt modell 54 lóval szerényebb az új Hájos-verdánál, és csak kétezer euróval olcsóbb – így talán indokoltnak tűnik, hogy erre a motorverzióra esett a város első emberének választása.

Viszont ha a polgármester megelégedett volna a kétliteres, 190 lóerős (szintén összkerekes és automata váltós) motorral, máris 7400 euróval alacsonyabb (49 150 €) lett volna az alapár.

Elmondása szerint Hájos sokat autózik, folyamatosan az ország egyik végéből a másikba “repül”, ám figyelembe véve, hogy a sebességkorlátozás errefelé országúton 90 km/h, autópályán pedig 130 km/h, feltehetőleg a 190 lóerő is elegendő lett volna a belföldi száguldozáshoz.

Mennyiből jönne ki egy Škoda vagy egy Volkswagen?

Említésre méltó, hogy a polgármester új Audiának csupán az alapárából két Škoda Octavia csúcsmodellt lehetett volna vásárolni. Például Kassa főpolgármestere, a smeres Richard Raši is Octaviát használ, amelyet a város 2015-ben vásárolt 27,5 ezer euróért.

De ott van még egy kategóriával feljebb a Škoda Superb, amely megtalálható a szlovák kormány gépkocsiflottájában is. Ezeket például a minisztériumok államtitkárai használják, és általában a kilométeróra állása már közelebb van az egymillióhoz, mint a nullához, és eszi őket a rozsda – mégsem váltják le őket, amíg mennek. Egy vadiúj Škoda Superb csúcskivitele mellesleg kb. 50 ezer euró. Besztercebánya polgármestere, Ján Nosko is Superbbel jár, amit a város 2015-ben vett újan 41 ezerért – miután a 2005-ös szolgálati Passat egy évtizedig szolgálta a városházát.

Hájos is választhatta volna az arany középutat a Škoda és az Audi között, egy 4x4-es, automata váltós VW Passat csúcskivitele 55 ezer euró körül mozog.

Persze van város, ahol Audit használnak – például a pozsonyi önkormányzat 2008-ban vásárolt egy A6-ost, amely azóta már három városvezetőt is szolgált. Ivo Nesrovnal, aki 2014 óta vezeti a várost, szintén ezzel a kilencéves autóval jár.

Továbbá az sem elhanyagolható viszonyítási alap, hogy a Dunaszerdahelyi Városi Rendőrség tavaly két darab környezetkímélő VW e-Golfot vásárolt, és ha a két elektromos kocsi kedvező árát (2x35 ezer euró rendőrségi felszereléssel együtt) összeadjuk, az összeg még mindig jó 20 ezer euróval alacsonyabb, mint Hájos új A6-osának ára.

Hájos Zoltán (Fotó: Paraméter)

Fullextrásan 90 ezer

Hogy a polgármester új kocsija milyen felszereltséggel rendelkezik? Ez könnyen kikövetkeztethető az alapár és a vételár közti 33 ezer eurós különbségből. A szóban forgó Audi A6-ban minden benne van. Nézzünk csak meg közelebbről néhány extrát – kb. 24 ezer euró értékben –, amit Hájos Zoltán összeválogatott új szolgálati gépjárművébe.

Fekete metál

Felár nélkül a “brilliánsfekete” és az “íbiszfehér” fényezés járt volna az Audihoz, ám a polgármester inkább a “mítoszfekete” fantázianévvel rendelkező metálfényre voksolt. Ez a döntés kb. 1100 eurójába került a dunaszerdahelyieknek.

Alufelni

Mit ér egy autó kerék nélkül? Nem sokat… Ha minden igaz, a polgármester nem elégedett meg az alapfelszereltséghez tartozó alufelnikkel, és legalább 1500 euróért feláras felnit kért új kocsijához.

Bőrkárpit

Az alapfelszereltséghez csak szövetkárpit jár, azonban a limuzinhoz nyilván a bőr dukál – így gondolta a polgármester is, aki a fekete bőrre szavazott. Ha ehhez hozzáadjuk a bőr üléshuzatot és a három küllős, multifunkciós bőr sportkormányt, az igényes választás máris kb. 4000 euróba került.

Hangrendszer

Audiofil vevőknek tökéletes választás a szériahangrendszer helyett az 5.1-es hatású Bose Surround rendszer 14 hangfallal és 600 W-os összteljesítménnyel – 1681 eurós felárért. Ez tulajdonképpen csupán a töredéke annak, amibe az igazi high-end Bang&Olufsen audiorendszer került volna (6750 euró), viszont még mindig 1681 euróval több, mint a felár nélküli szériahangszórók.

Fényszórók

Ha nem elég a szériafényszóró, lehet választani ún. Matrix-LED fényszórót is, amelyek nappallá változtatják az éjszakát. A fényszóró a nappali világossághoz hasonló színtónusú fényt produkál, miközben előrelátó módon világítja meg a kanyaríveket. Amint a rendszer másik járművet érzékel, a pillanatnyi menethelyzethez igazítja a fényeloszlást. A polgármesteri limuzin ezzel van felszerelve – listaáron 2384 euróért.

Memóriás ülésállítás és ülésklíma

Minden sofőr rémálma, amikor a saját autójában valaki más ül a volán mögé, és elállítja az ülést. Az elektronikus, memóriával rendelkező ülésállítással soha többé nem támad ilyen gondunk. Válasszunk még hozzá elölre-hátulra ülésfűtést, a nyári melegben pedig életmentő, ha a forró bőrhöz ülésklíma is jár, így nem rohadunk bele az ülésbe, és ingünk sem lesz foltos. Ezek az ülésextrák kb. 2500 eurót emésztenek fel.

Asszitens csomag

Ez az a pakett, amit maga a polgármester is megemlített, amikor az új kocsiról kérdeztük. A csomag tartalmaz adaptív tempomatot követési távolság tartással, Stop&Go funkciót, sávtartó-asszisztenst, övfeszítést összesen 2500 euróért.

Oldallégzsák hátul is

Ezt az extrát szintén kiemelte a polgármester, azonban ezt minden bizonnyal kevesen „irigylik” tőle, hiszen a biztonság a legfontosabb – ráadásul nem is kerül sokba. A vezető- és utasoldali légzsák a szériához tartozik, ahogy az első-hátsó függönylégzsákok, valamint az első oldallégzsákok, azonban a hátsó oldallégzsák már extrának számít, 406 euróért.

Faberakás a beltérben

Az Audi a beltér koronázatlan királya, már csak ebből kifolyólag is kár volna kihagyni a szürke színű nyírfa díszítőelemeket 754 euróért. Az alumínium/fa kombináció háromszor ennyibe került volna.

Állófűtés távirányítással

Bár az ülésfűtés gyorsan meleggé varázsolja az üléseket a téli hidegben is – ezzel is javítva a hőérzetet – de mégiscsak kellemesebb beülni egy jól felmelegített autóba, mint hosszú perceket várni a melegedésre. A távirányítós állófűtés (1600 euró) lehetővé teszi, hogy akár egy -10-ben tartott újévi köszöntő előadása közben, a színpadon állva és a zsebünkbe nyúlva bekapcsoljuk autónk fűtését, hogy mire a szereplés után a kocsihoz értünk, az már szinte az otthon melegével várjon minket.

Navigáció

Érintőképernyős, színes kijelzős navigációs rendszer 3D-es Európa-térképpel a saját merevlemezen, CD/DVD lejátszó, SD-kártya olvasó, rejtett GPS-antenna, telefon csatlakoztatás összesen kb. 3600 euróért.

Minden infó a szélvédőn

A német prémiummárkák kedvelt kütyüje a Head-up Display. Ez minden fontos adatot (sebesség, navigáció, telefon) kivetít a szélvédőre, hogy a sofőrnek egy pillanatra se kelljen levennie a szemét az útról. 1500 eurós extra.

(db)