Pozsony egyes zónáiban életbe lépett az új parkolási politika, a szabályszegő autósokat matricákkal figyelmeztetik

Az elmúlt évek egyik legnagyobb reformját hajtották végre Pozsonyban azzal, hogy hétfőn az első három zónában elindították a PAAS parkolói asszisztenst.

Pozsony egyes zónáiban életbe lépett az új parkolási politika, a szabályszegő autósokat matricákkal figyelmeztetik
Fotó: TASR

Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem vezetik be mindenhol a parkolói politikát, mivel nem jelent mindenhol problémát a parkolás. Hozzátette, hogy a PAAS által összegyűjtött pénzösszeget az adott zóna közterületének és parkolási körülményeinek a javítására használják majd fel.

A polgármester meg van róla győződve, hogy Pozsony számára fontos a parkolás szabályozásának bevezetése a lakosok jobb parkolási lehetősége, illetve a forgalom folyamatosságának biztosítása érdekében. „Pozsony az utolsó főváros Európában, ahol nincs egységes parkolási politika” – tette hozzá Vallo.

A PAAS bevezetése az egyes zónákban fokozatosan történik majd. Hétfőn a következő három zónában lépett életbe a szabályozás: Újváros – Tehelné pole, Ligetfalu – Dvory 4, Rača – Krasňany. A közeljövőben az Óvárosban a főállomás és a Blumentál zónájában, illetve Ružinovban a Nivy zónájában tervezik bevezetni.

Vallo közölte, hogy a kipróbált külföldi modelleket alkalmazzák, de egy picit engedékenyebbek, ugyanis kivételeket és bónuszkártyákat is bevezettek. Az első zónákban, ahol már bevezették a PAAS-t, hétfőn 4200 regisztrált lakói, 2318 látogatói, 1657 bónusz- és 26 előfizető kártyát regisztráltak.

Az objektív felelősség elve alapján ellenőrzik majd a parkolást, egy zónát naponta többször is kontrollálnak. Ezen a héten azokra az autókra, amelyek nem szabályszerűen parkolnak, az ellenőrök sárga matricát ragasztanak, ezzel is figyelmeztetve a sofőröket, hogy megszegték a parkolási szabályokat. A narancssárga matrica azt jelenti majd, hogy az illetőt megbírságolták.

Hogy pontosan hogyan is működik a rendszer, illetve, hogyan lehet regisztrálni, bővebben a paas.sk oldalon lehet megtudni.


TASR/para