Radarforradalom előtt áll Szlovákia – mutatjuk, a Dunaszerdahelyi járásban hol tervezik nagyban a sebességmérést

Egyelőre gyerekcipőben jár a sebességmérő radarok alkalmazása Szlovákiában. Ha kapnak is az autósok büntetéseket, azok gyakran évekkel a szabálysértést követően érkeznek csak meg. Ezen változtatna a jövőben egy új technológia, a belügyminisztérium nagybevásárlást tervez radarokból.

Radarforradalom előtt áll Szlovákia – mutatjuk, a Dunaszerdahelyi járásban hol tervezik nagyban a sebességmérést
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A tervek szerint a belügy 34 millió eurót fordítana radarok, kamerák és új rendszerek vásárlására a közeljövőben, konkrétan 2026-ig.

Több mint 200 radart helyeznének el, elsősorban a legbalesetveszélyesebb szakaszokon. Ezen kívül 52 készülékkel ellenőriznék a piroson való áthajtást, illetve a stoptáblánál való megállást.

Bár a radarok egy tanulmány szerint 13-70 százalékkal képesek csökkenteni a balesetek számát, Szlovákiában a jelenlegi adatok szerint mindössze 20 áll rendelkezésre, ami működőképes is.

A közlekedésügyi minisztériumtól származó, a Hospodárske noviny által megosztott térkép alapján a Dunaszerdahelyi járásban Medve és Szap közelében, a 63-as főúton Dunaszerdahelynél és Alistálnál, valamint Somorjánál is terveznek radart elhelyezni. Komáromnál egyelőre egy tervezett radar szerepel a térképen, a Galántai járásban viszont több is, akárcsak a fővárosban.

(HNonline.sk)