A rendőrség figyelmeztet: ezt kell tennünk, ha meghibásodik a kocsink az autópályán

A héten történt súlyos közúti baleset kapcsán a rendőrség tisztázta, mit kell tenniük a sofőröknek, ha meghibásodik a kocsijuk menet közben az autópályán.

A rendőrség figyelmeztet: ezt kell tennünk, ha meghibásodik a kocsink az autópályán
Fotó: Rendőrség (Facebook)

Hétfőn az R1-es gyorsforgalmi úton történt súlyos baleset: az Audi sofőrje vélhetően motorhiba miatt félreállt az út szélén. A sofőr kiszállt, de miután vissza akart ülni, egy furgon ajtóstul együtt elsodorta őt. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett, mentőhelikopterrel szállították kórházba.

A történtek kapcsán a rendőrség pontosította, mi a teendő, ha hasonló helyzetbe kerülünk az autópályán.

Amennyiben az autó meghibásodik, de még járható, a rendőrség azt javasolja, hogy ne szálljunk ki a járműből, hanem bekapcsolt vészjelzőkkel folytassuk az utunkat a legközelebbi leállóig, pihenőhelyig vagy benzinkútig. „Ilyen veszélyes helyzetben ne vegyük figyelembe a gumiabroncs vagy a tárcsa károsodását” – teszik hozzá.

Ha az autó a meghibásodást követően nem járható, állítsuk azt félre, lehetőleg minél közelebb az út széléhez, kapcsoljuk be a vészjelzőt, vegyük fel a láthatósági mellényt, az autó jobb oldali ajtóján szálljunk ki, és menjünk biztonságos helyre, lehetőleg kellő távolságra a szalagkorláton túl. Ügyeljünk a velünk utazók biztonságára is. Ezt követően hívjuk a 158-as rendőrségi segélyhívót vagy az SOS központ állandóan hívható vonalát a 0800 100 007-es telefonszámon. Amennyiben azt a helyzet lehetővé teszi, helyezzük el a vészjelző háromszöget kellő távolságra a félreállított autótól.

A rendőrség figyelmeztet, az autó ajtóját kinyitni, kiszállni és beszállni csak akkor lehet, ha azzal sem magunkat, sem mást nem veszélyeztetünk. A sofőr, aki elhagyja az autót, köteles biztosítani az autót, hogy az ne veszélyeztesse a közúti közlekedés más résztvevőit.


(parameter)