A rendőrség most megmagyarázta, hogy sikerült agyonlőniük egy tizenéves srácot

Az országos rendőrkapitány, Tibor Gašpar sajtótájékoztatót tartott a tragikus kimenetelű rendőrségi autós üldözés ügyében, mely során egy fiatal életét vesztette.

A rendőrség most megmagyarázta, hogy sikerült agyonlőniük egy tizenéves srácot
Tibor Gašpar (Fotó: TASR)

Mint ismert, szombatról vasárnapra virradó éjszaka a zsarnócai járásbeli Hronský Beňadik község közelében a rendőrök üldözőbe vettek egy aranyosmaróti rendszámú Seat Ibizát, melyet egy 19 éves fiatal vezetett. Többen ültek a kocsiban, és mivel nem álltak meg a rendőrök felszólítására, figyelmeztető lövéseket adtak le először a levegőbe, majd a kocsira. Az egyik lövés átfúródott a kocsi csomagtartóján, és eltalálta a hátsó ülésen ülő 17 éves Tomášt, aki belehalt sérülésébe.

Tibor Gašpar elismerte, hogy egy ártatlan fiatal vesztette életét.  

Hozzátette, azért szeretnének beszélni az esetről, hogy ne tűnjön úgy, hogy eltitkolnak valamit. 

Kifejtette, hogy a rendőrség azért kezdte követni a Seatot egy benzinkúttól, mert a nyilvántartásuk szerint

a sofőr, akit már többször megállítottak ezzel a kocsival, számos alkalommal követett el szabálysértést, egyszer egy rendőrt is megpróbált elgázolni, amiért el is ítélték hatósági személy elleni erőszakért. A jogosítványát bevonták, ezért a rendőrök Gašpar elmondása szerint a kocsi után eredtek, mert feltételezték, hogy a hatósági döntést figyelmen kívül hagyva ismét vezet az illető.

Emlékeztetett, hogy a Seat az út során több alkalommal is veszélyeztette a forgalom résztvevőit. A rendőrök több településen át üldözték a kocsit, majd Gašpar elmondása szerint településen kívül egy jól belátható szakaszon adtak le három figyelmeztető lövést a levegőbe, majd egyet a kocsira.

"A rendőr a jobb hátsó kerékre tüzelt. Az ablakon kihajolva, 120 km/órás sebesség mellett"

- szögezte le. Ehhez képest a golyó a csomagtartón át ment be. 

Gašpar azt is elmondta, hogy a rendőrök nem láthatták, hogy hányan ültek a kocsiban, mivel annak sötétített ablaka volt, és egyébként is éjszaka volt. 

A rendőrkapitány állítja, a rendőrök törvényesen jártak el. "Nem valamiféle eszeveszett lövöldözésről volt szó, a lövéseket mintegy félperces szünetekkel adták le. Az utolsót egy egyenes szakaszon, miközben a hátsó kerékre céloztak. Ezek a tények, melyeket ma ismerünk.

Emlékeztetett: 

"könnyű ma okosnak lenni, és azt mondani, hogy a rendőrök üldözhették volna tovább a kocsit. Többen is meghalhattak volna."

Gašpar aláhúzta, vizsgálni fogják ezt is, hogy a sofőr tudott-e arról, hogy a hátsó ülésen ülő egyik utasát meglőtték. Ugyanakkor mint mondta, a kihallgatásokból az derül ki, hogy a kocsiban ülő többi fiatal kérte a sofőrt, álljon meg, de ő azt válaszolta nekik, hogy kapaszkodjanak, mert nem áll meg. Ezáltal a rendőrkapitány szerint a fiatal sofőr lényegében túszként tartotta fogva utasait.

Elmondta azt is, hogy a rendőrök kocsija jelöletlen volt, az üldözésről nem készült felvétel, mivel nem voltak felszerelve kamerával.

Gašpar elmondta, a kerületi rendőrkapitányokkal vizsgálni fogják annak lehetőségét, hogy javíthatnak-e az ilyen eseteknél, autós üldözéseknél bevett gyakorlaton. Elárulta, hogy a rendőröknek külön gyakorlatuk nincs arra, hogyan tüzeljenek mozgó célpontra mozgó autóból. Évente ugyanakkor lövészeti vizsgát kell tenniük, és gyakorlaton is több alkalommal részt vesznek.

(Denník N)