Rezešovának hat évet kellett leülnie, de Szlovákiában is történtek borzalmas esetek. Hogyan büntették a vétkes részeg sofőröket?

Nagy múltra tekintünk vissza olyan eseteket illetően, amikor egy sofőr úgy gondolta, belefér, hogy beállva a volán mögé ül. Nem fért bele. Emberek haltak meg, vétlenül, feleslegesen, azért, mert valaki nem bírt magával. A Korzár összeszedett néhány esetet Kelet-Szlovákiából, hogy kiderüljön, hogyan járnak el a hatóságok a halált okozó ittas sofőrökkel szemben.

Rezešovának hat évet kellett leülnie, de Szlovákiában is történtek borzalmas esetek. Hogyan büntették a vétkes részeg sofőröket?
Archív felvétel Eva Rezešová balesetéről, a kiégett Fiat Puntóról

Mint ismert, vasárnap este 22.15-kor egy személykocsi belerohant a Zoch utcai buszmegállóba, ahol akkor éppen többen várakoztak. Négy személy életét vesztette, hatan megsérültek, közülük három személyt kritikus állapotban szállítottak kórházba. Hétfőn délelőtt az ötödik áldozat is elhunyt. Az esetet egy térfigyelő kamera rögzítette.

A több személy halálával járó, ittas befolyásoltság alatt történt, szlovák állampolgár által okozott baleseteket illetően a legismertebb ügy Eva Rezešováé. Rezešová 2012. augusztus 21-én hajnalban a magyarországi M3-as autópályán X6-ös BMW-jével ittasan, mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant az áldozatok Fiat Puntójába. A Fiat kigyulladt, a benne ülő két házaspár meghalt. A Budapest Környéki Törvényszék 2014 szeptemberében kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletének szóbeli indoklása szerint a vádlott bűnössége kétséget kizáróan bizonyított, a szakértők szerint a baleset még a nagy sebesség ellenére is elkerülhető lett volna, ha a sofőr nem ittas.

A kelet-szlovákiai nőt jogerősen 9 év börtönre ítélték, ugyanakkor jó magaviselete miatt büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhatott. Miután a 2012 augusztusában történt baleset óta majdnem egyfolytában fogva tartották, a hat év 2018 augusztusában telt le.

Kelet-Szlovákiából ugyanakkor a Korzár összegyűjtött további eseteket, amelynél magas büntetést róttak ki a tragikus kimenetelű balesetet okozó részeg sofőrre.

Öt halott, köztük egy kislány - tíz év

2003-ban a sninai járásbeli Belá nad Cirochou község kataszterében egy volt rendőr, Vasiľ Hunder a Hyundai Santa Fe típusú kocsiját vezette egy ezrelék feletti alkoholszinttel, amikor áthajtott a menetiránnyal ellentétes sávba és frontálisan ütközött egy Škoda 120-assal. A Škodában öten ültek, rokonlátogatásból tartottak hazafelé. Mindannyian életüket vesztették, köztük egy 8 éves kislány. Hundert tíz év börtönre ítélték, később megpróbálta elérni a perújrafelvételt, de nem sikerült neki.

Egy halott - 8 év

2016 májusában a tőketerebesi járásbeli Vojčice és Horovce községek között ütközött egymással frontálisan egy Peugeot 301-es és egy Citroën Berlingo. A Citroënt vezető nő életét vesztette, a másik autót vezető nőnél pedig 2,55 ezrelék alkoholszintet mértek. Ő volt az, aki menet közben áttért a másik sávba és ott ütközött a Citroënnel. Első fokon 8 évet kapott, amit a fellebbviteli tárgyaláson 42 hónapra, azaz három és fél évre mérsékeltek, valamint örökre eltiltották a vezetéstől. 

Négy halott - 8 év

2019 júniusában a kassa-vidéki járásbeli Torna melletti kereszteződésben két személykocsi karambolozott. Egy Volkswagen Golfot vezető férfi balra akart kanyarodni, a mellékútról a főútra, eközben nem adott elsőbbséget a szemből érkező Alfa Romeónak. Mindkét autóban ketten-ketten meghaltak, pontosabban az egyik személy kórházba szállítás közben vesztette életét. A sofőr alkoholtesztje negatív lett, a vértesztje viszot metamfetamint mutatott ki, ami azt jelenti, hogy drog hatása alatt vezetett. Nyolc évet kapott, és örökre eltiltották a vezetéstől.

(Korzár)