A SEAT bemutatta 2025-ig tartó ütemtervét

Bemutatta 2025-ig tartó ütemtervét a SEAT: a spanyol autógyártó következő tíz évre vonatkozó stratégiájának három pillére a nagy haszonkulcsú modellek fejlesztése a növekvő szegmensek számára, az ügyfél-elégedettség előtérbe helyezése, valamint az autóipar legvonzóbb munkaadójává válni Spanyolországban - tájékoztatta a Volkswagen konszern márkáit Magyarországon képviselő Porsche Hungaria az MTI-t hétfőn.

A Volkswagen-csoporthoz tartozó SEAT igazgatótanácsának elnöke, Francisco Javier García Sanz a cég vezetői számára tartott konferencián kijelentette, hogy tervük a Volkswagen-csoport teljes támogatását élvezi, tökéletesen illeszkedve a stratégiájába. 

Megerősítette azt is, hogy a következő két évre bejelentett modellek a terveknek megfelelően kerülnek majd piacra. A vállalat négy új modell bemutatását tervezi a következőben, ezek közül az első, egy kompakt szabadidő-autó 2016 első felében várható - a márka ezzel egy új szegmensben debütál.

A cég vezetősége bejelentette azt is, hogy hatékonysági programot vezet be a következő két évben, amely a vállalat beruházási stratégiáját szolgálja a termékkínálat megújítása és a márka erősítése érdekében. A SEAT ez alapján beruházásokat kezd a martorelli gyárban, egyes gyártósorokat egy új platformhoz adaptálnak. Ehhez kapcsolódva jelezték, hogy mintegy kétszáz dolgozó lejáró szerződését nem hosszabbítják meg a következő hónapokban. 

A program, várhatóan körülbelül 100 millió euró költségmegtakarítást eredményez majd évente, és lehetővé teszi, hogy a cég kiküszöböljön minden olyan kiadást, amely nem tartozik az alaptevékenységéhez. 

A spanyol gyártónál az utóbbi hetekben feszültség alakult ki amiatt, hogy a német Volkswagen konszern bejelentette, a dízelbotrány miatt felülvizsgálja az összes tervezett beruházását, és szigorítják a már korábban elindított költségcsökkentési programot. A SEAT korábbi tájékoztatása szerint Spanyolországban több mint 683 ezer autót adtak el manipulált motorral a Volkswagen-csoporthoz tartozó négy autómárkából, ebből 221 ezer SEAT volt.

A Martorell (Barcelona) székhelyű SEAT a Volkswagen Csoport tagjaként három spanyolországi helyszínen - Barcelona, El Prat de Llobregat és Martorell -, valamint Portugáliában, Szlovákiában, és Csehországban végez gyártótevékenységet. Járműveinek több mint 80 százalékát exportálja, 75 országban van jelen. 

A SEAT árbevétele 2014-ben megközelítette a 7,5 milliárd eurót, ez eddigi történelmének legjobb eredménye, világszerte 390 500 jármű értékesítésének köszönhetően. A SEAT-csoport több mint 14 000 szakembert alkalmaz.

MTI/para