Senki sem számított rá, most mégis véget ért a szlovákiai benzinkutakon hosszú ideje tartó paradoxon

Ismét drágább a benzin a gázolajnál, noha az előző év végi becslések még pont az ellenkezőjéről szóltak. Az olajfinomítók viszont az orosz olajembargó előtt tartalékot halmoztak fel, így tartani tudták a gázolaj árát.

Senki sem számított rá, most mégis véget ért a szlovákiai benzinkutakon hosszú ideje tartó paradoxon
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A TV Noviny szerint nem várt jelenség, hogy a benzin ára túllépte a gázolajét, mivel egy előrejelzés sem szólt erről. Sőt, a legsötétebb forgatókönyv is azt mondta, hogy a gázolaj ára a 2 eurót is elérheti literenként. Csakhogy az év eleje óta másként alakult a helyzet.

Január közepéig nem változott az üzemanyag ára, ezt követően viszont sűrűn módosították az árcédulákat a szlovákiai benzinkutakon, és legfőképpen a benzin húzta a rövidebbet. Két hét alatt kiegyenlítődött a benzin és a gázolaj közti 12 centes különbség, az elmúlt hét végén pedig a benzin meg is előzte.

František Burda, a FinGO.sk elemzője szerint a benzin drágulása annak köszönhető be, hogy év eleje óta folyamatosan nőtt az olaj ára a világpiacon. A gázolajat ez kevésbé érintette, mivel a február 5-én életbe lépő embargó előtt Európa elegendő tartalékot halmozott fel. A gázolaj árának stagnálása a gyengébb fűtési szezonnak is köszönhető, ami azt eredményezte, hogy csökkent a kereslet a fűtésre használt, és a gázolajéval azonos összetevőkből készült kőolaj iránt.

Boris Tomčiak a Finlord vállalat elemzője szerint az elkövetkező napokban további enyhe drágulásra számíthatunk a benzint illetően, majd a gázolaj is ugyanerre a sorsra juthat. Lukáš Lipovský, az XTB elemzője az elkövetkező két-három hétben 3-tól 5 centig terjedő drágulásra számít. Jelenleg mindkét üzemanyagtípus 1,60 euró környékén áll literenként, a drágulás 1,65 eurónál állhat meg.

Korábban éveken keresztül drágább volt a benzin a gázolajnál, ugyanis magasabb fogyasztási adó vonatkozik rá. Az ellenkezője tavaly májusban következett be, amit az ukrajnai háború és a vele összefüggő embargók és intézkedések okoztak.


(tvnoviny.sk)