Sok EU-tagállamban már drágább a gázolaj, mint a benzin – mi ennek az oka?

Az európai uniós tagállamok nagy részében már drágábban juthatunk hozzá a gázolajhoz, mint a benzinhez. Szlovákiában még olcsóbb a gázolaj, mint a benzin, de már nincs nagy különbség.

Sok EU-tagállamban már drágább a gázolaj, mint a benzin – mi ennek az oka?
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az oroszok inváziója Ukrajnában benzin és a gázolaj árának emelkedése mellett más sajátosságot is okozott a piacon: több EU-tagállamban már drágább a gázolaj, mint a benzin, és ehhez már Szlovákiában sem hiányzik sok – mutatott rá videóelemzésében a SME napilap.

Ennek legfőbb oka, hogy a piacon kevesebb az orosz kőolaj és gázolaj. Bár Európa még mindig nem vezetett be embargót az orosz kőolajra vonatkozóan, több finomító individuálisan döntött erről, mint például a Shell.

Mindemellett Oroszország a legnagyobb gázolaj-beszállító az Európai Unióban. A tagországok különböző mértékben függenek az orosz gázolajtól. Míg Szlovákia nem függ tőle, Lengyelország és Németország például nagyobb mértékben. Tehát azoknak az országoknak, amelyek függenek az orosz gázolajtól, más módon kell majd bebiztosítaniuk a naftát.

Ebből a szempontból Szlovákia sem lesz könnyebb helyzetben. A Slovnaft egyelőre orosz kőolajat dolgoz fel, ha viszont a csapokat elzárnák, a Slovnaftnak ugyancsak más kőolajforrást kellene keresnie, ráadásul a technológiát is módosítaniuk kellene.

A másik tényező, ami feljebb viszi a gázolaj árát, azok az üzemanyagokban lévő bioösszetevők, amelyet azért adnak hozzá, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátást. A gázolaj esetében ezt az összetevőt a benzinnel ellentétben repcéből állítják elő, ennek piaci ára pedig folyamatosan nő, ami befolyásolja a gázolaj végső árát is.

Tény azonban, hogy a gázolaj ára legnagyobb mértékben továbbra is Oroszországtól függ, pontosabban az európai országokba történő beszállításoktól.


(sme.sk)