Sokaknál kiverte a biztosítékot az új rendszámtáblák kinézete (FOTÓ)

Új dizájnt kaptak a járásmegjelölés nélküli rendszámtáblák, ez azonban sokaknak nem tetszik.

Mint ismert, januártól változtak az újonnan kiállított rendszámtáblák Szlovákiában: már nincs rajta járásmegjelölés, emellett pedig a betűstílus is változott, és a címer is kisebb lett.

Az új rendszámtáblákat a belügyminisztériumhoz tartozó besztercebányai részvénytársaság gyártja. A tárca szerint az új táblák megközelítőleg a negyedével olcsóbbak lesznek, mintha külső beszállítót alkalmaznának. Ezáltal a becsléseik szerint négy év alatt 4,8 millió eurót spórolhatnak meg – mutatott rá a Startitup.

A Nekŕmte nás odpadom portál a napokban a Facebook-oldalán osztott meg egy fotót az új stílusú rendszámtábláról, a kommentelők pedig nem voltak elragadtatva a változástól. Többen azt kifogásolták, hogy kissé írógépszerű a betűstílus, illetve sok rajta az üres terület, valamint a címer is kisebb lett.

„Az új betűtípus felváltja az évtizedek óta használt típust, amely már nem felel meg a modern trendeknek és a betűtípus olvashatóságának, különösen csökkent láthatóság esetén, illetve a regisztrációs számok automatizált feldolgozása követelményeinek” – magyarázta a minisztérium.

„A rendszámtáblák esetében fontos elv, hogy az egyes karakterek jól megkülönböztethetők legyenek. Emiatt a betűk szögletesebbek, a számok pedig kerekek. Több olyan karakter létezik, amelyek normál betűtípussal könnyen összetéveszthetők, ezek különbsége hangsúlyosabb lett. Iyen például a B és az S, valamint a 8, illetve az O, a D és a 0" – áll a Képzőművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszékének oldalán, ahol az új rendszámok dizájnja készült.

Az új rendszámtáblákról és az azokra vonatkozó szabályok módosításáról ITT írtunk korábban.

(startitup.sk)