Sűrű havazás bonyolítja a közlekedést Kelet-Szlovákiában (Videó/Fotók)

A meteorológusok már vasárnap figyelmeztettek, hogy Kassa és Eperjes megyék némely járásában akár 25 centi hó is hullhat hétfőn. A sűrű havazás komoly gondokat is okozott a reggeli csúcsforgalomban.

Sűrű havazás bonyolítja a közlekedést Kelet-Szlovákiában (Videó/Fotók)
Fotók: Rendőrség - További felvételekért kattints!

Havazás, szél, hóátfúvások és jegesedés nehezíti a közlekedést az ország nagy részén – tájékoztatott honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), több területre figyelmeztetést adtak ki.

Havazás miatt délig van érvényben elsőfokú figyelmeztetés Besztercebánya és Zsolna megyében. Az előrejelzés szerint egyes kerületekben tíz centiméter hó hullhat. 

Kassa megye egyes járásaiban ugyanakkor a szél miatt kiadott figyelmeztetés 14 óráig érvényes. A meteorológiai előrejelzés szerint 65-85 kilométer/órás erősségű szél várható. Kassa környékén jegesedésre is számítani kell. A riasztás délig marad érvényben. Kassa és Eperjes megyében 18 óráig van érvényben a figyelmeztetés havazás és hóátfúvások kialakulása miatt.

A rendőrség is figyelmeztette a közlekedőket, majd közzétették a fenti felvételt a dargói (Dargov) átjárótól, ahol már korán reggel hosszú kocsisorok alakultak ki, egészen Dargó községig. Az átjáró mind Kassa, mind Tőketerebes irányába járhatatlan, ugyanis kamionok állnak keresztbe rajta.

Lenka Ivanová rendőrszóvivő elárulta, hogy a dobsinai dombon is hasonló a helyzet, a teherforgalmat itt leállították, csak a személykocsikat engedik tovább.

A D1-es sztráda Eperjes és Hybe község közti szakaszán visszavonásig 80 km/órára csökkentették a forgalmi sebességet, a sofőröket arra kérik, legyenek előzékenyek és körültekintőek.

A rendőrség azt is közölte, hogy a közútkezelők minden elérhető gépe a havazás által sújtott útszakaszokon dolgozik.

A tűzoltóság is jelezte, hogy rengeteg helyre riasztják az egységeiket. Reggel hattól a két megyében összesen 53 helyre szálltak ki. Kassa megyében 31-szer, Eperjes megyében pedig 22-szer. Többnyire leszakadó faágakat, kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk autókrl, közutakról, háztetőkről. Összesen 75 tűzoltó van terepen.

(TASR/parameter)