Szerdától szigorítja a járványügyi ellenőrzéseket a rendőrség, súlyos bírság járhat egyes kihágásokért

A járványügyi intézkedések megszegéséért a rendőrök ezer euróig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, de közigazgatási eljárás keretén belül ez az összeg elérheti az 1659 eurót is. A rendőrség minden esetet egyénileg bírál el, szerdától pedig jelentősen növeli az ellenőrzések számát.

Szerdától szigorítja a járványügyi ellenőrzéseket a rendőrség, súlyos bírság járhat egyes kihágásokért
Illusztráció

Az illető akkor szegi meg a kijárási korlátozásokat, ha nem tudja megindokolni útjának célját az érvényben lévő kivételek egyikével. A rendőrök helyszíni bírságot szabhatnak ki, de ha nem teljesülnek a feltételek a büntetés kiállításához, az esetet jelentik a járási hivatalnak.

Szájmaszk viselésének elmulasztása, valamint a kötelező karantén megszegése miatt a rendőrök ezer euróig terjedő bírságot szabhatnak ki, vagy az esetet továbbítják a Regionális Közegészségügyi Hivatalnak.

A rendőrök azt is ellenőrzik, hogy a korlátozásoknak megfelelően zárva vannak-e az egyes üzletek, szolgáltatások. Szabályszegés esetén a rendőrség a Regionális Közegészségügyi Hivatalnak továbbítja az ügyet.

A rendőrség arról tájékoztatott, hogy szerdától (március 3.) minden elérhető egységét az intézkedések betartásának ellenőrzésére fordítja, és civil ruhás rendőröket is bevetnek.

Főként olyan helyeken várhatók ellenőrzések, ahol több ember tartózkodik, a fő útvonalakon, valamint a rizikósabbnak minősített járáshatárokon. Az ellenőrzések során a rendőrök főként arra összpontosítanak majd, hogy a kijárási korlátozás idején kellőképp indokolt-e a mozgás, illetve az úticél.


TASR/para