Szlovákiában már drágább a benzin, mint Ausztriában. Miért csökkennek gyorsabban az árak a nyugati szomszédunknál?

Drágábbért tankolnak a sofőrök Szlovákiában, mint Ausztriában, miközben nyugati szomszédunknál magasabb árakról kezdődött a csökkenés. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az osztrák benzinkutakon gyorsabban történik az üzemanyagár esése. A szakértő szerint viszont hamarosan utolérjük őket – írja a TV Noviny.

Szlovákiában már drágább a benzin, mint Ausztriában. Miért csökkennek gyorsabban az árak a nyugati szomszédunknál?
Fotó: TASR

Míg június végén és július elején 1,95 euró volt a történelmi rekord Szlovákiában az üzemanyagárakat illetően, addig Ausztriában az autósok több mint 2 eurót fizettek a benzinért és gázolajért literenként.

Azóta viszont az árak csökkenésnek indultak, ez a tendencia pedig láthatóan minden országban eltérő. Ezt bizonyítja a jelenlegi helyzet is: Szlovákiában jelenleg 1,73 euró körül mozog a benzin ára, Ausztriában viszont néhány centtel ettől is olcsóbban lehet tankolni.

A TV Noviny stábja ellátogatott a szlovák-osztrák határhoz közeli Wolfsthalba, Kittseebe, illetve Hainburgba, ahol hat különböző benzinkutat vett szemügyre. Hétfő délután a benzin ára 1,70-nél járt nyugati szomszédunknál, a portál információi szerint viszont hétvégén még ettől is olcsóbb, 1,65 euró volt. A beszámoló szerint ki is használták a helyzetet, ugyanis a tankoló autósok többsége szlovák rendszámmal rendelkezett.

Ausztriában rugalmas az árazás, így a benzinkutak azonnal reagálnak a világpiacon történő változásokra. Ez annyit jelent, hogy a töltőállomásokon akár naponta kétszer is átírhatják az árakat.

A kérdés az, hogy Ausztriában miért csökken gyorsabb ütemben az üzemanyag ára, mint Szlovákiában, noha az olaj ára már hosszú ideje csökkenő tendenciát mutat. Boris Tomčiak, a Finlord elemzője szerint mindez a magyarországi Duna finomító tervezett karbantartásával függ össze. Akárcsak a Slovnaft, ez az üzem is a MOL csoporthoz tartozik, a szlovák vállalat pedig jelenleg többet szállít Magyarországra. Tomčiak szerint a karbantartás befejezését követően a helyzet stabilizálódni fog, a szlovákiai árak pedig utolérik a környező országokét.


(tvnoviny.sk)