Tartós buszsávot alakítanak ki a 63-as főút egyik pozsonyi szakaszán

Ezekben a napokban zajlik a tartós buszsáv kijelölése a 63-as főút egyik pozsonyi szakaszán, a Gagarin utcán.

Tartós buszsávot alakítanak ki a 63-as főút egyik pozsonyi szakaszán
Forrás: Bratislava - Facebook

Az ezzel kapcsolatos munkák este 22 óra és hajnali 5 között zajlanak, több szakaszban, hogy a lehető legkisebb befolyással legyenek a közlekedésre - erről tájékoztatott a főváros a Facebookon.

Pozsony még 2019-ben vezette be ezen a szakaszon a buszsávokat, hogy elkerüljék a közlekedés összeomlását. "Az évek során bebizonyosodott, hogy ezek a sávok jelentősen megnövelik a tömegközlekedés gyorsaságát és biztonságát is, mivel a kijelölt sávban kevesebb baleset történik" - jegyezték meg.

Hozzátették, a tartós buszsávok kijelölését az is indokolja, hogy a méréseik szerint csúcsidőben négyszer-ötször annyian utaznak ezen a szakaszon busszal vagy trolival, mint autóval. A mért szakaszon az ebéd utáni időszakban hat perccel sikerült csökkenteni a tömegközlekedési eszközök menetidejét. 

Emellett tudni kell azt is, hogy a D4-es és R7-es sztráda és gyorsforgalmi megnyitásával mintegy 30%-kal csökkent a nyomás a Gagarinon. A főváros szerint pedig emiatt a buszsávokkal gyorsabban beérhetnek a környéken élők munkába vagy iskolába.

(TASR)