Több mint 360 ezer verda gurult ki tavaly a Volkswgen szlovák gyárából

Dolgozóinak száma is rekordot döntött, forgalmuk pedig elérte a 7,55 milliárd eurót.

Több mint 360 ezer verda gurult ki tavaly a Volkswgen szlovák gyárából
Fotó: TASR

Összesen 5 autómárka 361 776 példánya gurult ki tavaly a Volkswagen Slovakia üzemeiből. Júniusban elérték a csodás 5 milliós határt a Szlovákiában legyártott autók számát illetően, a tavalyi produkció mintegy 57%-át pedig három SUV, a Volkswagen Touareg, az Audi Q7 és a Porsche Cayenne példányai tették ki.

Ralf Sacht, a Volkswagen Slovakia vezérigazgatója hétfői éves sajtóértekezletén közölte, a tavalyi évük a növekedés jegyében telt. Pozsonyi üzemi területük mellett a gyártási portfólió is növekedett, emellett alkalmazottaik száma elérte eddigi rekordját. A szlovák Volkswagen megerősítette pozícióját mint a legnagyobb szlovákiai autógyártó, továbbá a legtöbb személyt foglalkoztató vállalat.

2017-ben először fordult elő, hogy három különböző autómárka SUV modelljeit gyártották. Ősztől a Porsche Cayenne új modelljét már kizárólag Szlovákiában gyártják. "Megszereztük a portfóliónkba egy teljesen új modellt, az Audi Q8-ast, és sikeresen indítottuk el a Volkswagen Touareg harmadik generációjának gyártását is" - szögezte le Sacht. 

A kisebb városi autók, mint a Volkswagen up!, a Volkswagen e-up!, a Škoda Citigo és a Seat Mii aránya 43%-os volt a gyártásban.

A Volkswagen Slovakia tavaly 7,55 milliárd eurós forgalmat, és 240 millió eurós adózás előtti nyereséget ért el. 2017-ben 368,6 millió eurót invesztáltak. A vállalat 1991-es letelepedésétől számítva összesen már 4,35 milliárd eurónyi beruházást hajtott végre Szlovákiában.

Amióta bővítették a pozsonyi gyár portfólióját a Porschék gyártásával, a gyártóterület 2 millió négyzetméterre nőtt. Éppen ebből kifolyólag tavaly újabb 1400 alkalmazottat vettek fel, így az összlétszámuk már elérte a 13 400-at. A felvételek 2018-ban is folytatódnak, aktuálisan - mint már korábban írtuk - 500 dolgozót terveznek felvenni, elsősorban gyártósori munkára.

(TASR)