Top 10: Ezek a legnépszerűbb használt autók Szlovákiában

Nagyszombat megyében vásárolták tavaly a legdrágább használt autókat, a kombi volt a legnépszerűbb.

Továbbra is népszerűek a használt autók, amelyek beregisztrált gépjárművek csaknem felét képezik. A Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) legfrissebb adatai szerint továbbra sem csökkent a használt gépjárművek iránti érdeklődés:

a beregisztrált gépjárművek 42 százaléka nem újonnan gyártott.

Az Autobazar.sk portál megállapította, tavaly nőtt a kereslet a magasabb áron kínált használt autók iránt. Szlovákiában a legtöbben 5 és 10 ezer euró között választottak használt kocsit (34 százalék), és az autóvásárlók 31 százaléka döntött 5 ezer eurónál olcsóbb gépjármű mellett. Tavaly tehát fordult a kocka, 2016-ban ugyanis még a vásárlók 45 százaléka vásárolt 5 ezer euró alatt használt autót.

2017-ben a legnépszerűbb használt autó a Škoda volt: a legtöbbet a diesel, hatchback, 70-100 kW teljesítményű (136 lóerő), 2012-ben gyártott modellekből vásároltak másodkézből.

Ezek közül is a Škoda Octavia Combi és a Škoda Octavia bizonyult a legnépszerűbbnek. Harmadik helyre a Škoda Fabia került.

Poradie modelov

Ami a márkát illeti, a top 10-es listán a Škoda mellett előkelő helyen végzett a Volkswagen, a Ford és a Peugeot is.

Poradie modelov

A karosszéria-típusok szerint tavaly a hatchback volt a legnépszerűbb (31,13 százalék), második helyre a kombi került (30,66 százalék), míg harmadikra a sedan (11,75 százalék). Nagyszombat és Besztercebánya megyében a kombi, a többi régióban a hatchback típus dominált.

Poradie modelov

Az Autobazar.sk adatai alapján a vásárlók Nagyszombat megyében költöttek a legtöbbet használt autóra: átlagban 13 513 eurós modelleket választottak.

A legkevesebbet Kassa megyében áldoztak használt kocsira, átlagosan 8 532 eurót.

Poradie modelov

Mennyiség szempontjából a legtöbb használt autót Pozsony megyében vásárolták. Nagyszombat megye itt a lista alsó részére került.

Poradie modelov

A SUV kategória győztese a Kia Sportage lett, második helyre a Nissan Qashqai, harmadikra a Volkswagen Tiguan került.

Ami a motorteljesítményt illeti, taroltak a 70 és 100 kW közötti teljesítményű kocsik.

Poradie modelov

A használtautó-vásárlók zöme 6-10 éves autót választott (36,78 százalék). 30,23 százalékuk öt év alatti személygépkocsi mellett döntött.

Poradie modelov

Üzemanyagtípus szempontjából egyre népszerűbbek a dieselmotoros autók (62,60 százalék).

Poradie modelov

A színek alapján továbbra is a fekete, szürke és a fehér kocsik a legnépszerűbbek.

Poradie modelov


(autobild.cas.sk)