Törvényjavaslatok, amelyek nagyban befolyásolhatják az autósok életét

A parlamentben több olyan javaslat is napvilágot látott, amely befolyásolhatja az autósok életét. Ezek nem csak a forgalomról szóló törvényt, de a kötelező biztosítást és a büntetést is érintik.

A nyári szünet után visszatér az élet a parlamentbe, ahol olyan törvényjavaslatokat is megvitatnak, amelyek közvetlenül érintik az autósokat. Lássuk hát, milyen javaslatokról is van szó!

1. Kötelező biztosítás

Az SaS a balesetek azon résztvevőit akarja támogatni, akik nem az incidenst okozták és nem rendelkeznek balesetbiztosítással. A képviselők szerint a vétlenség ellenére az autósnak elsősorban akkor kellene kifizetnie a javítás költségeit, ha a piacon nincs elérhető javított pótalkatrész. Új alkatrész vásárlása esetén a biztosítók többsége csökkenti a biztosítási járadékot. A képviselők azt javasolják, hogy egy olyan megoldás kapjon elsőbbséget, amely során az autót vissza lehetne állítani eredeti állapotába.

Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a biztosító teljes mértékben kifizeti a javítást a baleset vétlen részesének, nem számítva az amortizálást.

2. Alkohol a kerékpárosoknál

A Híd újra elővette 2012-es javaslatát, miszerint a kerékpárosok esetében töröljék el a zéró toleranciát.

3. Névre szóló rendszám

A javaslat szerint az öreg autóról át lehetne vinni az újra a rendszámot, amennyiben az autó tulajdonosa nem változtatta meg lakcímét. A képviselők szerint a változás pénzt spórol meg az embereknek abban az esetben, ha eladja régi autóját és vesz egy újat.

4. Az ideiglenes rendszámok érvényességének meghosszabbítása

A képviselők azt javasolják, hogy az ideiglenes rendszámok érvényességét hosszabbítsák meg 1-ről 10 évre. Ezek olyan rendszámok, melyeket például az eladók használnak azokra az új autókra, amelyek még nincsenek evidálva. Ez nem azt jelenti, hogy az új autó tulajdonosa 10 éven keresztül járhat ezzel a rendszámmal, hanem azt, hogy az eladók 10 éven keresztül többször is felhasználhatnák, nem kellene évente cserélniük.

5. Tilos az ellopott autók rendszámának újraforgalmazása

A képviselők arra az esetre reagálnak ezzel a javaslattal, mikor egy autótulajdonos ugyanazt a rendszámot használta, mint amilyen az ellopott autóján volt. Ennek következtében az autóst gyanúsítottként kezelték külföldön. A javaslat szerint így betiltanák, hogy a jövőben újraforgalmazzák ezeket a rendszámokat.

6. A pirosnál jobbra lessen kanyarodni

Ez a javaslat már három évvel ezelőtt is megjelent. A képviselők azt szeretnék, hogy a piros jelzésnél is lehessen jobbra kanyarodni, amennyiben a sofőr nem veszélyezteti a forgalom többi résztvevőjét. Véleményük szerint ezzel folyamatosabbá válna a közlekedés a kereszteződéseknél.

7. Kerékpárosok és motorkerékpárosok előzésekor betartott 1,5 méteres távolság

Ezzel a javaslattal a kerékpárosok és motorkerékpárosok sebezhetőségére mutatnak rá, mivel a testüket nem védi a jármű karosszériája. Ezért, a baleseteket megelőzendő, azt javasolják, hogy a kerékpárosok és motorkerékpárosok előzésekor kötelezően tartsák be az autósok az 1,5 méteres távolságot.

8. Alacsonyabb bírságok a matrica nélküli közlekedésért az autópályákon

A javaslatot már tegnap elfogadták a parlamentben. Abban az esetben, ha valaki matrica nélkül hajt fel az autópályára, azt 150 euróra bírságolhatják. A jelenlegi törvény szerint nem kell minden egyes napért fizetnie, hanem csak havonta egy napért. Amennyiben a tulajdonos több autóval is rendelkezik, mindegyikért más büntetést fog fizetni, de szintén csak havonta egyszer.

9. Engedékenyebb szabályok a kamionok hétvégi szállításaira

A képviselők a csehországi szabályokból inspirálódtak: ezzel a teherautók szombat délig járhatnának. A jelenlegi korlátozást túlzottnak tartják a képviselők. „Jelenleg is megtörténik, ha valakinek csak néhány kilométer a hiányzik a célállomáshoz, akkor annak a korlátozás miatt gyakran hosszú órákat kell várnia, hogy újra útnak indulhasson” - olvasható a magyarázatban.

Cas.sk/para