Tovább csökkenhetnek az üzemanyagárak

A következő hetekben valószínűleg folytatódik Szlovákiában az üzemanyagárak csökkenése.

Tovább csökkenhetnek az üzemanyagárak
Fotó: TASR-illusztráció

A trend összefügg a kőolajárak alakulásával és azzal, hogy a szigorú járványügyi intézkedések miatt a lakosság körében tetemesen csökkent az üzemanyag iránti kereslet - nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője.

"Az egész világon terjedő COVID-19 megbetegedés, a fejleményekkel kapscolatos bizonytalanság, és a világszerte várt gazdasági recesszió erőteljes olajárcsökkenést okoznak a világpiacon"

- jelentette ki a közgazdász.

A Brent kőolaj ára az év eleje óta 60 százalékkal csökkent, az áresés márciusban volt a legerőteljesebb. Ezen a héten 27 és 28 dollár között volt stabilizálódott a Brent hordónkénti ára, ami főleg annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok jelentős gazdasági segélyeket jelentett be a jelenlegi vészterhes időszakra. 

"Másrészt viszont meg kell említeni azt is, hogy az olajár ingadozása az előttünk álló időszakban is rendkívül valószínű" - mondja az elemző.

Az olajár csökkenése hatással van a szlovákiai üzemanyagárakra is. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint az előző héten (12. hét) a 95-ös benzin literenkénti átlagára 3 százalékkal, 1,203 euróra esett vissza, a 98-as benziné 1,362 euróra - a csökkenés 4,2 százalékos.

A dízel üzemanyag átlagára 3,3 százalékkal csökkent - 1,095 euróra -, míg az LPG esetében 2,3 százalékos a visszasés - 0,545 euró/liter.

(TASR/para)