Új BMW 5: Sikerre ítélve

2,2 millió. A szám magáért beszél: az elmúlt hat évben ennyi 5-ös BMW kelt el a nagyvilágban.

Új BMW 5: Sikerre ítélve
Fotók: Paraméter

Nehéz feladat előtt állhatott a gyár, amikor új formát kellett álmodni az új 5-ösnek, az előd ugyanis minden jel, és főleg az eladási statisztikák szerint hatalmas sikert futott be.

A tervezők végül úgy döntöttek, hogy nem igazán nyúlnak hozzá kívülről az új 5-ös BMW-hez, a régi forma még 2017-ben is trendi és komoly. Ha egy laikus összevetné a régi és az új 5-öst, első ránézésre biztos csak annyit venne észre, hogy a lámpák (elöl és hátul is) picit mások. Oldalról már valamivel szembetűnőbb a változás, az új ívelések kecsesebbé tették az oldalnézetet.

Ugyanakkor ne gondoljuk azt, hogy ez csak egy facelift, hiszen a visszafogott külső megújulás egy komplett belső újjászületést takar.

Az alumíniumból és nagyszilárdságú acélból készült elemek ötvözésének köszönhetően az új 5-ös saját tömege 100 kilogrammal csökkent az elődmodellekhez képest. A teljesen új alvázat kizárólag az új 5-ös BMW-nek fejlesztették, és immár az xDrive összkerékhajtással is párosítható az aktív hátsókerék-kormányzás.

Küldetése: új mércét állítani

Nem titok, hogy a BMW 5-ös Limousine a modern üzleti limuzin fogalmának megtestesülése kíván lenni. A forma szembetűnően dinamikus, de megjelenése egyúttal rendkívül elegáns is.

Ez az autó a legmodernebb technológiával ötvözött esztétikus sportosságot és vezetési élményt nyújt.

Driving Assistant Plus

Természetesen az új BMW 5-ös minden vezetőtámogató rendszerrel fel lehet szerelni, ami csak manapság létezik.

A kamera-, radar- és ultrahangrendszer egymással együttműködve képes az autó 360 fokos környezetének feltérképezésére. Elérhető a keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer, a kikerülési segédlet, a sávváltó asszisztens, a sávtartó-segédlet, az aktív tempomat, a Start/Stop funkció.

Az intelligens sebességfigyelő rendszer kormányozni, gyorsítani és fékezni is tud a sofőr helyett, de képes a dugóban araszolásra is.

A nagy központi kijelzőn minden funkció és beállítás megjeleníthető: a telefontól és a rádiótól kezdve a kocsi aktuális beállításain keresztül a navigációs rendszerig. A rendszer érintőképernyős, de hangutasításokat is elfogad, és létezik “gesztusvezérlés” is, ha esetleg kezünket lengetve szeretnénk letekerni a hangerőt, vagy felvenni a telefont.

Nagyobb, mint az előd

Az új széria úgy lett könnyebb az elődmodellnél, hogy közben méretben még növekedni is tudott. Az új BMW 5 3,4 centivel hosszabb, 6 mm-el szélesebb, 2 mm-el magasabb, tengelytávja 7 mm-el nőtt. A méretbeli változások inkább belül érzékelhetők – legyen szó a kütyükről vagy a térről.

Az új 5-ös BMW továbbá 70 százalékkal nagyobb Head-Up kijelzővel (a szélvédőre, vagyis a sofőr látómezőjébe vetített kijelző) rendelkezik, amelyen szinte bármit meg lehet jeleníteni, ami a központi kijelzőn szerepel.

A tesztautó bézs bőrbelsője igazán kívánatossá teszi a belső teret, az autóba ülve kellemes és tágas tér fogad bennünket.

Helyhiányra a hátsó sorban sem lehet panaszkodni, az előző szériával összehasonlítva a lábtér egyértelműen nőtt.

Az izmos BMW TwinPower Turbo motorok arra születtek, hogy a sportos vezetési élmény csúcsát nyújtsák, és a németek úgy gondolták, hogy a cél érdekében szinte teljesen kiűzik az 5-ösből a manuális váltót.

Nem csalás, nem ámítás, csupán az új modell 190 lóerős alapverziója kapható mauális sebességváltóval, a többibe a nyolcfokozatú automatát szerelték.

Annak a kornak már vége, amikor a BMW-k a hátsókerékhajtásukról voltak ismertek. Mindegyik új 5-ös modell kapható xDrive-val, vagyis összkerékhajtással – amit a vevők rendkívül kedvelnek, hiszen ha hinni lehet a statisztikáknak, akkor mostanában több öszkerekes BMW kel el, mint hátsókerekes.

Ami a motorverziókat illeti, a csúcsbenzines modellben fergeteges 340 lóerő dolgozik, ám nagyobb nyomatékkal bíró, háromliteres, 265 lóerős csúcsdízel sem fog szégyent hozni a BMW-re, sőt.

Az 530d – a fotókon látható tesztautó is ezzel a motorral van szerelve, alapára 60 ezer euró körül mozog – sportos és rendkívül dinamikus, hiszen erre tervezték. Az összkerékhajtás mellé pedig összkerékkormányzás is született, ami tovább emeli a szinte tökéletes vezetési élményt.

Ahogy Adrian van Hooydonk, a BMW Group Design alelnöke nyilatkozott:

 „A BMW 5-ös Limousine-ban tökéletes harmóniában találkozik egymással az autópályás dinamizmus és az elegancia. Vagyis egy eszményi üzleti limuzinról van szó.“

Valóban, az új BMW 5 egy üzleti limuzin, melyen nehéz hibát találni, és nagy valószínűséggel – ahogy elődje is – sikerre van ítélve.

(parameter)


Az új BMW 530d-t a dunaszerdahelyi DUNAUTO bocsátotta rendelkezésünkre.