Újfent átírták az árcédulákat a szlovákiai benzinkutakon. Hamarosan a háború előtti árakért tankolhatunk?

Az elmúlt hét végén újfent változtak a benzinárak Szlovákiában, az elmúlt napokban pedig már a második árcsökkenést jegyezhettük fel. A benzin literje jelenleg 1,73 euró körül mozog, az előrejelzések szerint pedig a csökkenő tendencia a nyár végéig kitart – írja a TV Noviny.

Újfent átírták az árcédulákat a szlovákiai benzinkutakon. Hamarosan a háború előtti árakért tankolhatunk?
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Június végén és július elején az autósok még 1,95 eurót fizettek egy liter benzinért Szlovákiában, a mágikus kéteurós határt viszont nem léptük át. Sőt, hetek óta csökkenő tendenciát mutatnak az árak a benzinkutakon. Mindez annak köszönhető, hogy a recesszió kockázata miatt csökkent a kőolaj ára is, alacsonyabbak az árrések, valamint nőtt a termelés az OPEC+ és olyan államok körében, mint az USA, Kanada, Kína vagy Brazília.

A nyári szünet kezdete óta már több mint 20 centtel csökkent a benzin ára, így a sofőrök egy átlagos 50 literes tartályon megközelítőleg 10 eurót spórolhatnak, míg a gázolaj esetében ez valamivel kevesebb. A tavalyi árakhoz viszont még nagyon messze vagyunk, ezek eléréséhez további 30 centes csökkenésre lenne szükség.

Ez viszont egyhamar nem következik be, annak ellenére sem, hogy az előrejelzések szerint a csökkenő tendencia a nyár végéig kitart. František Burda, a FinGO.sk elemzője szerint számos tényező járul hozzá ehhez a tendenciához, kezdve a lassuló gazdaságtól, az alacsonyabb GDP-növekedésen át az esetleges recesszióig. Emellett a növekvő kamatszint és a magas infláció is szerepet játszik. Szintén az árcsökkenés ellenpólusaként van jelen a háború miatti olajellátási bizonytalanság és az olaj iránti általános kereslet.

A szakértő szerint a nyár végén 1,60 és 1,70 euró között mozoghat majd a benzin ára literenként. A nagyobb mértékű csökkenést az akadályozza, hogy a dollár erősödött az euróval szemben. A Dáta bez pátosu elemzői viszont derűsebben látják a jövőt: szerintük szeptemberben is folytatódni fog a csökkenés, ami Szlovákiában 1,50 eurótól kezdődő benzinárakat jelentene. Amennyiben ez bekövetkezne, az autósok már az ukrajnai háború kitörése előtti árakért tankolhatnának.  


(tvnoviny.sk)