Újra lőnek Ukrajnában, két civil halt meg az éjjel

Tüzérségi támadás indult a Mariupol melletti települések ellen - írja a Hír24.

Két civil vesztette életét és hat sebesült meg az eddigi információk szerint hétfőre virradóra Kelet-Ukrajnában, miután a szakadárok tüzérségi támadást indítottak a kelet-ukrajnai front déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros peremén lévő települések ellen.

Helyi források szerint a szakadár erők a Mariupoltól keletre fekvő Lebedinszke és Szartana településeket lőtték 152 milliméteres önjáró tüzérségi lövegekkel és 120 milliméteres aknavetőkkel. A súlyosabb csapás Szartanát érte, ahol legalább 54 ház rongálódott meg, köztük ötöt telibe találtak a lövedékek - jelentette a 0629 mariupoli hírportál helyi katonai és belügyi forrásokra hivatkozva.

Az eddigi információk alapján egy 34 éves férfi és egy 22 esztendős nő vesztette életét a támadásban. Mindketten a szakadárok által megszállt területről menekültek át az ukrán ellenőrzésű településre. Megsebesült további hat civil lakos, köztük egy tízéves kislány, akinek bokából amputálni kellett a lábát.

Állítólag lövedékek csapódtak be Mariupol egyik külső kerületében is. A Mariupol környéki úgynevezett M szektor helyettes parancsnoka közölte, hogy a tüzérségi lövedékeket az "orosz katonák és szakadárok" által ellenőrzés alá vont Szahanka és Kominternove falvakból lőtték a frontvonal ukrán oldalán lévő településekre. A térségben tevékenykedő önkéntesek elmondták, hogy az ukrán fegyveres erők válaszcsapást mértek.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt 24 órában két katona esett el és hét sebesült meg a kelet-ukrajnai harcokban.

Közben Donyeck szakadár városvezetése arról számolt be, hogy a múlt éjjel a kormányerők lőtték a megyeközpontot, aminek következtében állítólag két civil halt meg és három megsérült. A Donyecktől északra fekvő Horlivkában a szakadár polgármester közölte, hogy a városban három lakos vesztette életét és négy sebesült meg az ukrán hadsereg éjszakai tüzérségi támadásában.

Mariupolban a hétfőt gyásznappá nyilvánították a szartanai elhunytak emlékére. A Donyeck megyei ügyészség terrorcselekménynek minősítette a kikötőváros peremvidéke ellen végrehajtott tüzérségi csapást.

Csaknem pontosan egy éve, tavaly augusztus 25-én hatolt be egy orosz harckocsihadoszlop Donyeck megye déli részénél. Egészen a Mariupoltól mintegy 20 kilométerre keletre fekvő Novoazovszk városáig nyomultak előre, és elfoglalták a települést. Az orosz katonai segítségnek köszönhetően a szakadár erők északról délre előrenyomulva néhány nap alatt kiterjesztették területüket az államhatár mentén egészen az Azovi-tenger partjáig.

Tavaly novemberben már történt egy súlyos tragédia Szartana településen: a szakadárok rakétával eltaláltak egy gyászmenetet. Akkor hét civil veszette életét, 17-en megsebesültek.

Hír24