Újra változtak az árak a benzinkutakon, már érezhető az üzemanyagár-csökkenés

Tovább csökken az üzemanyag ára Szlovákiában: szerdán már 1,80 euró alá került a gázolaj ára is, míg a benziné 1,75 körül mozgott. A szakértők jó hírekkel kecsegtetnek az elkövetkező heteket illetően is – írja a TV Noviny.

Újra változtak az árak a benzinkutakon, már érezhető az üzemanyagár-csökkenés
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Június és július határán valóban kilátástalannak tűnt a helyzet a benzinkutakon, ugyanis a benzin és a gázolaj ára is a 2 eurót ostromolta. A képzeletbeli határt végül nem léptük át, sőt, az elmúlt hetekben csökkenő tendenciában lehetett részünk. František Burda, a FinGO.sk elemzője szerint mindez a lehetséges recesszió, valamint az ebből következő kereslet csökkenése veszélyének köszönhető. További oknak tudhatók be az alacsonyabb árrések, valamint az OPEC+ és olyan országok, mint az USA, Kanada, Kína vagy Brazília termelésnövekedése. Az kőolajtartalékok így folyamatosan feltöltöltődnek, a helyzet pedig így már nem annyira kritikus.

Annak ellenére, hogy az üzemanyagárak továbbra is magas szinten mozognak a benzinkutakon, a nyári szünet kezdete óta már 20 centtel csökkentek. A sofőrök így egy átlagos 50 literes tartály esetében akár 10 eurót is spórolhatnak. A tavalyi áraktól viszont még nagyon messze vagyunk, ezek eléréséhez még további 30 centes csökkenésre lenne szükség.

A szakértők szerint a csökkenő tendencia az elkövetkező hetekben is fennmarad. Boris Tomčiak, a Finlord elemzője szerint az előttünk lévő két hétben is egyre olcsóbb lesz a benzin, augusztus végén viszont a csökkenés megáll. A gyakorlatban ez annyit jelenthet, hogy az üzemanyag ára 1,60 és 1,70 között mozoghat majd.


(tvnoviny.sk)