Vajon elérte a plafont a benzin ára, vagy a határ a csillagos ég?

Az elmúlt hetekben egyre több és több pénzt hagynak a szlovákiai autósok és motorosok benzinkutakon, az üzemanyagárak ugyanis rekordokat döntenek. Jó hír, hogy szakértők szerint a benzin ára már elérte a csúcsot, de javulást egyhamar nem várhatunk.

Vajon elérte a plafont a benzin ára, vagy a határ a csillagos ég?
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Tavaly májusban történelmi mélyponton volt a benzin ára Szlovákiában, akkor 1,1 eurót fizettünk egy literért, míg a nafta ára 1 euróhoz közelített. A gazdaság újraindulását követően viszont az egekbe ugrottak az árak, az elmúlt hónapokban pedig kénytelenek vagyunk az elmúlt hét év legdrágább benzinjét az autónkba tankolni.

Jelenleg átlagban 1,5 eurót fizetünk egy liter benzinért, a gazdagabb régiókban és a forgalmasabb szakaszokon azonban ennél többet is elkérhetnek. Boris Tomčiak áruelemző szerint az elmúlt két hétben az olaj ára a világpiacon mérsékelten csökkent, ami azt eredményezte, hogy Szlovákiában is lassult az üzemanyag árának a növekedése. A szakértő szerint viszont nem kizárt, hogy az elkövetkező hetekben még bekövetkezhet 1-2 centes emelkedés, főként a nafta esetében.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az üzemanyagárak mostanra többé-kevésbé elérték a plafont, kérdés viszont, hogy ezek után számítani lehet-e enyhülésre.

Tomčiak szerint novemberben nem várható árcsökkenés, és mivel az egész világon túlnő a kereslet a kínálaton, a december sem lesz kedvezőbb a sofőrök számára. Viszont 2022 első negyedévében a termelés növekedése várható az Egyesült Államokban, így leghamarabb akkor várható az üzemanyag árának a csökkenése.

A tavalyi évhez képest kb. 40 centtel drágult a benzin litereként. Átszámítva ez annyit jelent, hogy míg 2020 májusában nem egész 54 eurót fizettünk 50 liter benzinért, addig jelen pillanatban 74 eurót kell letennünk ugyanennyi üzemanyagért.


(tvnoviny.sk)