Változás jöhet a gépjárművek kötelező felszerelésében, a sofőrök nagy örömére...

Az állami tisztviselők végre belátják, hogy az ollónak és a kötszereknek a szavatossági idő lejárta után sem romlik jelentősen a minősége az autó elsősegélydobozában.

Változás jöhet a gépjárművek kötelező felszerelésében, a sofőrök nagy örömére...
Fotó: TASR - illusztráció

A Plus Jeden deň hívta fel a figyelmet arra, hogy a közlekedési minisztérium az egészségügyi tárcával együttműködve módosítást tervez a gépjárművek kötelező felszerelésében, konkrétan ami az elsősegélydobozt illeti.

Minden elsősegélydobozon szerepel a szavatossági idő. Amennyiben a rendőr észreveszi, hogy lejárt elsősegélycsomaggal közlekedik a sofőr, jelenleg 50 eurós bírságot is kiszabhat, amely jogi úton akár 100 euróra is felkúszhat.

A lejárt szavatossági idejű elsősegélydoboz a műszaki vizsgán is problémákat eredményezhet. Egy új elsősegélydoboz átlagosan 10 euróba kerül.

A jövőben a gépjármű kötelező felszereltségére vonatkozó jogszabályt úgy módosítanák, hogy az elsősegélydobozt a szavatossági idő lejárta után is lehessen használni.

„Az egészségügyi minisztériummal együttműködve változtatást készítünk elő, hogy a sofőröknek a jövőben ne kelljen rendszeresen cserélniük az elsősegélydobozt a szavatossági idő miatt” – nyilatkozta a lapnak Karolína Ducká, a közlekedésügyi minisztérium szóvivője.

Az az előírás azonban változatlan marad, hogy az elsősegélydoboznak mindent tartalmaznia kell, amit a törvény előír, az egyes segédeszközök pedig nem lehetnek kicsomagolt állapotban. Hasonló változást vetettek be tavaly Csehországban.

A tervezett változást pozitívan értékeli a Szlovák Vöröskereszt igazgatója, Viliam Dobiáš is. Elmondása szerint a szavatossági idő lejárta bizonyos kötszereknél, kendőknél azt eredményezheti, hogy elveszítik antimikrobiális tulajdonságukat, illetve a sebtapaszok minősége is rosszabb lehet, ezek a tényezők azonban az életmentést nem befolyásolják.

A tapasztalt mentős szerint az elsősegélynyújtás elsősorban annak a képességein múlik, aki segíteni igyekszik a sérülteken, nem pedig az anyagok minőségén, amelyek a rendelkezésére állnak.

„Ha valaki képes elsősegélyt nyújtani, akkor elég neki két-három dolog. De ha nem tud vagy nem akar elsősegélyt adni, akkor lehet nála egy egész raktárnyi egészségügyi segédeszköz, akkor sem tud segíteni” – magyarázta Dobiáš.

Amennyiben elfogadják a javaslatot, a gépjármű-tulajdonosok spórolhatnak: megúszhatják a lejárt szavatossági idejű elsősegélydoboz cseréjének kötelességét és a bírságot.

Ha a javaslatot a jogalkotási folyamat során is elfogadják, akár már idén nyáron eltörölhetik a lejárt szavatosságú elsősegélydoboz kötelező cseréjét. Addig azonban továbbra is érdemes odafigyelni a dátumra, egyelőre ugyanis még büntethetnek a rendőrök a lejárt doboz miatt.


(pluska/para)