Változások jönnek az autósiskolák tesztjeiben – mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy a jövőben jogosítványt szerezhessünk

A tervek szerint április elsejétől új módszer szerint végezték volna a teszteket a vezetői engedély kérelmezői, de végül az egészet egy évvel elhalasztották. Nemcsak a tesztek voltoznak, hanem a pontszám és a kérdések száma is növekszik.

Változások jönnek az autósiskolák tesztjeiben – mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy a jövőben jogosítványt szerezhessünk
Illusztráció (Fotó: TASR)

A tesztvezetés mellett a jogosítvány sikeres megszerzéséért jelenleg 27 kérdést tartalmazó 20 perces tesztet kell kitöltenünk, amelyen legalább 50 pontot kell szereznünk. Az új módszer azonban sokkal szigorúbb lesz – írja a noviny.sk.

Michal Slivka rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a teszt teóriarészét már nem az autósiskolákban, hanem a rendőrségen fogják végezni, méghozzá elektronikusan. Az adatbázis 4000 kérdést tartalmaz majd, amelyekből a rendszer véletlenszerűen generál ki az alany számára. A jelenlegi tesztekhez képest az újakban már a járműkarbantartásról és az elsősegélynyújtásról is lesznek kérdések.

A szóvivő szerint minden teszt 40 kérdést tartalmaz majd 10 témakörre lebontva, amelyekre 30 percen belül kell majd válaszolni. A válaszok 1–4 pontot érnek majd, miközben maximálisan 100 pontot lehet majd elérni – ebből legalább 90 kell a teszt sikeres teljesítéséhez. A kérelmezőknek 3 lehetőségük lesz a teszt elvégzésére.

A szakértők szerint az új tesztelési forma jobb lesz, ugyanis így a diákok nem tudják majd bemagolni a válaszokat a tesztek számozása alapján.


(noviny.sk)