Váratlan dolog történt a szlovákiai benzinkutakon

Európában óriási volt a hiány a gázolajból, ez pedig azt eredményezte, hogy Szlovákiában is rekordérték felé közelített az ára. Most viszont váratlan dolog történt a benzinkutakon – írja a HN.

Váratlan dolog történt a szlovákiai benzinkutakon
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Franciaországban az olajfinomítók alkalmazottai sztrájkba kezdtek magasabb béreket követelve, aminek következtében a francia benzinkutak 31 százalékán legalább egyfajta üzemanyag hiányzott. Emellett az ukrajnai háború miatt is hiány volt gázolajból Európában. Mindez odáig vezetett, hogy Szlovákiában újfent rekordértékek felé közelített a gázolaj ára.

Júniusban a benzin és a gázolaj ára is 2 euró felé közelített, most viszont csak utóbbi tért vissza ennek közelébe. November elején például az OMV benzinkúton 1,99 euróba került egy liter gázolaj. A bűvös határt ezúttal sem lépte át, az elmúlt héten pedig 1,94 euróra csökkent az ára. Ezzel egyidőben elcsendesültek a franciaországi sztrájkolók is, a helyi finomítókban pedig újraindult a termelés.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a gázolaj még így is jóval drágább, mint a benzin. Míg előbbi jelenleg 1,916 euróba kerül, utóbbiért átlagban 1,724 eurót kell fizetnünk.

Az üzemanyag árának csökkenése annak is köszönhető, hogy az utóbbi időben újfent elkezdett nagyobb mértékben terjedni a koronavírus Kínában, egyes területeken pedig lockdownt vezettek be. Ennek következtében csökkent az érdeklődés a fekete arany iránt, Kína ugyanis a nyersanyag legnagyobb beszállítói közé tartozik. Ebből kifolyólag a szakértők nem tartják kizártnak az üzemanyag árának további enyhe csökkenését.


(hnonline.sk)