Váratlan változás történt a szlovákiai benzinkutakon, a szakértők szerint hosszú távú jelenségről van szó

Hosszú idő után ismét drágább lett a benzinnél a gázolaj a szlovákiai benzinkutakon. Ugyan nem nagy különbségről van szó, a szakértők szerint a jelenség eltarthat egy darabig – írja a TV Noviny.

Váratlan változás történt a szlovákiai benzinkutakon, a szakértők szerint hosszú távú jelenségről van szó
Fotó: TASR

Az elmúlt év végén a közelgő februári embargóból kiindulva a szakértők úgy becsülték, hogy a gázolaj ára literenként 1,70, illetve akár 2 euróra is emelkedhet. Ez viszont nem következett be, az új évben a gázolaj ára többszöri áresést követően majdnem 10 centtel lett olcsóbb. Az elemzők szerint mindez annak köszönhető, hogy Európa jól felkészült az említett orosz embargóra.

Olyannyira, hogy az elmúlt hetekben a gázolaj a benzinnél is olcsóbb volt. A hétvége óta viszont ez már nem érvényes. Noha nem nagy különbségről van szó, a szakértők szerint a jelenség hosszabb ideig is eltarthat.

Lukáš Lipovský, az XTB vállalat elemzője szerint február 5-én letelt a Slovnaftra vonatkozó kivétel az orosz kőolajból készült termékek exportjára, ami arra kényszeríti az olajfinomítót, hogy növelje a nem orosz olajfeldolgozás arányát. Hozzátette, hogy az orosz kőolaj naftában gazdag, ami annyit jelent, hogy egy hordónyi kőolajból több liter gázolajat lehet előállítani más, könnyebb típusú kőolajakhoz képest. Ez lehet az újabb tényező, ami felfelé nyomja a gázolaj árát a benzinkutakon. Lipovský szerint ezek a tényezők az elkövetkező hónapokban is magasabb árakon tarthatják a gázolajat.

A szakértő szerint az elkövetkező két-három hétben várhatóan nem változnak majd az üzemanyagárak, mivel a kőolaj tőzsdei ára több hete 85 dollár körül mozog hordónként. A gázolaj tavaly május óta volt drágább Szlovákiában, és ez egészen január közepéig kitartott – annak ellenére is, hogy alacsonyabb jövedéki adó vonatkozik rá.


(tvnoviny.sk)